Het hoogtepunt van deze week was een werkdag waar we al maanden naar uitkeken: de aanleg van een fruitpark en een verticale tuin in de 3 ha die we met SADC aan het ontwikkelen zijn. Dat  terrein ligt aan de Rijnlanderweg rond het C-Beta duurzaamheidscentrum. Op deze plek is (beleids)ruimte voor allerlei duurzaamheidsexperimenten en MEERGroen is betrokken geraakt bij het ecologisch inrichten en exploiteren van de 3 ha er omheen. Een bloemenweide van 1,5 he hebben we 20 april al gemaakt. In die  bloemweide met 4 types (eenjarig planten, tweejarig, etc.) komt ook een verticale tuin van 100 m3 grond. Daarop willen we een 5e type bloemenweide maken met vaste planten en kruiden tussen dakpannen en natuursteen. Ongeveer één derde van deze heuvel hebben we deze week klaar gekregen (foto). Deze heuvel functioneert ook als windvanger om daarachter een veldje met sociale activiteiten te maken. Een picknicktafel hebben we er al neergezet. De andere helft van de dag werd besteed aan het planten van 400 fruitstruikjes van 10 soorten zacht fruit zoals kruisbes, blauwe bes, rode bes, zwarte bes, framboos, braam, etc. Dat had ook nog flink wat voeten in de aarde. De fruitstuikjes stonden vanaf 1 mei al klaar en moesten we al die tijd in leven houden. Het veldje waar ze komen (naast een half ha hazelnotenbos) was flink dichtgegroeid en moest eerst gemaaid, gefreesd en met 12 m3 compost geschikt gemaakt worden. Maar toen ging het planten ook als een speer en natuurlijk moesten we ook flink water geven want de hele week is het droog en 25 tot 30 graden.

 Andere activiteiten van deze week

Een andere leuke ontwikkeling was dat we via via contact kregen met de beheerder van de Haarlemmermeerse begraafplaatsen. Die hebben vaak een prachtig monumentaal bomenbestand. Daar hebben we zelf al een keer aandacht aan besteed in ons boekje ’Bomen om bij weg te dromen’. Met 14 wandel -en fietsroutes langs alle bomen die de moeite waard zijn. Op de begraafplaatsen wil men ook meer biodiversiteit en het contact begon met een verzoek om vleermuizenkasten te bouwen. Dat gaan we deze winter doen maar er zijn nog veel meer samenwerkingsmogelijkheden: insectenhotels, vogelnestkasten, de aanleg van klimaatbos/-stroken met veel biodiversiteit en ook de aanleg van een ha nieuwe bloemenweide is een optie.

Verder was het druk met oogsten, wieden en water geven in alle tuinen en kassen bij deze droogte en 25-30 graden. Jammer genoeg moeten we het bijna alleen doen omdat iedereen op vakantie is of anderszins niet beschikbaar. Maar waar een wil is, is altijd een weg. Dus we gaan er voor.

Op Meermond was de ploeg wel in volle strekte aanwezig en werd er volop zaad verzameld, gemaaid en 30 m3 hooi van vorige week, in de brandende zon, afgevoerd. Met 2 keer tussendoor zwemmen was dat net te doen.

Een toepasselijke klus voor dit warme weer was het opknappen van de 3.000m2 amfibieënpoel op het Jansoniusterrein. Die groeit elk jaar voor 30-50 % dicht met riet en lisdodde. Dus op deze warme dag wilden we te water om die ingroei weer terug te dringen maar er stond weer zoveel te maaien dat we er niet aan toekwamen. Wel hebben we een aanhanger vol met vaste planten van Park 2020 verhuisd naar Jansonius.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024