Deze week is de oogst in volle hevigheid geëxplodeerd: Vorige week 15 kg tomaten deze week 55kg, vorige week 10kg komkommers en augurken, deze week 60 kilo, vorige week 15 kg bramen, deze week 45 kg, 10 kilo pruimen( foto) en zo gaat het maar door. Tegelijkertijd is de afname ingestort omdat iedereen op vakantie is gegaan. Dat is een vreemde situatie, maar die wel te verklaren valt van uit cultureel perspectief. De zomervakantie is nl de top tijd van oogsten. Geen boer gaat dan op vakantie. Maar we hebben geen boerensamenleving meer zoals tot 80 jaar geleden, we hebben een verstedelijkte kantoor samenleving. De oorsprong van de zomervakantie is dat iedereen vrij kreeg om te helpen de oogst voor de rest van het jaar binnen te halen en te verwerken. Toen waren we nog zelfvoorzienend. In deze kantoorsamenleving slepen we met onze koopkracht ons voedsel uit de hele wereld hiernaar toe. Tegelijkertijd is het werk zo oninspirerend en zijn de steden zo doods, dat iedereen weg wil…
Zo zitten wij met ons mooie productie opgescheept en worden steeds meer mooie plekjes op de wereld door massa toerisme verkracht.
De activiteiten van deze week
Deze week was een mooie week met een goede balans tussen zon en regen. Eindelijk zijn ook onze bonen- en pompoenenplanten (na 4- 5 x zaaien) zo groot dat slakken, kraaien en konijnen geen grote bedreiging meer zijn. Maar de aardappel- en uienoogst van dit jaar is door de vele regen nog nooit zo slecht ge weest. In plaats van de gebruikelijke 40 kg van een plantvak komt er nu 10-15 kilo aan half rotte exemplaren vanaf door vroege fytoftera infecties. Wel hebben we op de Lincolnpark buurttuin wat tijd vrij weten te maken om weer 500 m2 nieuwe gewassen in te zaaien. Dat moet allemaal nog wel onder netten tegen mee-eters. Wellicht compenseren die winterwortels, pastinaken, preien, bieten en kolen het verlies van de andere oogst. Ecologisch beheer is immers ook spreiding van risico’s i.p.v. mono culture teelt.
Ook zijn er wekelijks wel een paar leuke nieuwe contacten. Deze week kwam C- punt (het cultuurcentrum van de Haarlemmermeer) langs met een excursie en vond de duurzaamheidscoördinator van 5 horeca opleidingen ons. We gaan samen een programma opzetten om horeca personeel en koks wat meer kennis bij te brengen over de waarde van voedsel, wanneer welke producten in het seizoen beschikbaar zijn en hoeveel tijd en energie dat kost. Uit beide contacten kan nog iets moois groeien. En we zoeken druk naar meer afnemers voor de top productie van dit seizoen.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024