Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Alle planten en dieren die nu nog leven hebben een werkzame strategie om te overleven ontwikkeld. Dat klinkt als een open deur maar het is dat niet. In de voortdurende strijd om het bestaan is het de truc om niet opgegeten te worden voor je je middels zaad of jongen hebt voortgeplant. Vanuit dat perspectief is het heel leuk om in de natuur te verkeren en een opmerkzaamheid te ontwikkelen voor dat mechanisme. Vaak levert dat heel verrassende inzichten op. De klaprozentijd loopt nu ten einde en het is volop tijd voor de zomerbloemen. Op Meermond zijn op dit moment de meest opvallende soorten de beemdooievaarsbek en het zeepkruid (foto). Ooievaarsbekken zijn van de geraniumfamilie en hun grootste overlevingstruc zit hem in de redelijk doordringende geur die klieren aan hun stengels afgeven die duidelijk niet favoriet is bij rupsen en keverlarven. Robertskruid heeft de meest doordringende geur van die familie. Die stinkt echt. Beemdooievaarsbek heeft die geur minder en is de mooist bloeiende wilde inheemse soort. Half Meermond is uitbundig blauw door deze meerjarige soort.
Op sommige plekken daar staat ook een roze bloeiende soort die ook een leuk verhaal heeft: Zeepkruid. Die naam heeft het niet voor niets. Zoals muntsoorten en uiensoorten hun eigen specifieke doordringende geur en smaak hebben ontwikkeld om voor insecten niet aantrekkelijk te zijn (voor ons wel!), heeft zeepkruid in alle delen van de plant: wortel, bloem, stengel en blad de stof saponine. En dat is niets ander dan zeep. Als je daarin hapt is dat niet lekkeren krijg je belletjes in je neus. Ik heb vrienden die die plant in hun tuin houden en er de was mee doen .Je kookt daarvoor de plant en zeeft het kookvocht door een oude nylonkous o.i.d.
Weekactiviteiten
Het was weer een wat regenachtige week, zeker op vrijdag, de vaste Meermond werkdag. Dus in plaats van buiten werken hebben we in ons gebouwtje aan de Meijerslaan insectenhotels gebouwd. Die komen mooi van pas op allerlei komende workshops en markten waar veel mensen het leuk vinden om er zelf een kunstzinnig te vullen met bamboestokjes en blokjes hout die ze zelf inboren. Zo groeit het aantal plekken waar insecten in de tuin niet bestreden maar uitgenodigd worden gestaag. In de 20 jaar dat we dit doen als een recyclingsproject hebben we al 3.000 nestkastformaat kastjes gemaakt, een stuk of 400 grote van 50 x 50 cm of 1 x 1 m en een stuk of 25 vandalisme bestendige kasten zoals die aan de Vrijheidsdreef staat. De eerste markt was al meteen zondag 14 juli in Park 21 bij Nieuw Vennep.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen