Twee verticale tuinen
Deze week maakten we vorderingen met de inrichting van 2 verticale tuinen.
Verticale tuinen zoals wij die maken, zijn anders dan bloemenweides. In bloemenweides richten we afhankelijk van de grondsoort een meestal vrij groot areaal in met inheemse soorten zoals akkerkruiden of orchideeën. Verticale tuinen zoals de naam al zegt, gaan de hoogte in. In feite zijn het heuvels. Maar het is meer. Die heuvels bouwen we op met voedselarme en kalkrijke grond. Op die grond groeien de normale Nederlandse (plaag) soorten niet goed. Denk daarbij aan grassen zoals kweek, haagwinde, distels en brandnetels. Die groeien liever op meer voedselrijke grond. De verticale tuin is maximaal voedselarm. Daarop groeien vooral (in Nederland) bijzondere soorten zoals vetplanten, toortsen, rotsvarens, rode spoorbloem, wilde marjolein en heel veel meer. We zijn met verticale tuinen begonnen omdat ze op een hele klein oppervlakte veel bloei kunnen geven en jaarrond aantrekkelijk zijn. Zo kunnen ze tegen een muur of een stapel tegels worden opgebouwd in de meestal vrij kleine Nederlandse stadstuinen. En dat is een goede manier om overbetegelen terug te dringen en de natuur in tuinen binnen te halen.
Ze kunnen zowel op de zon worden gebouwd als op het noorden. Op zonnige plekken zullen vetplanten en wilde marjolein (oregano!) domineren met veel bloei en op schaduwrijke plekken rotsvarens zoals tongvaren, schubvaren, steenbreekvaren en ook vetplanten.
Een leuke manier om deze verticale tuin extra aantrekkelijk te maken is om gebruik te maken van deels ingegraven dakpannen in terrasvorm en natuurstenen.
Deze week hebben we flinke vorderingen gemaakt met de verticale tuin op Lincolnpark. Die is mede bedoeld om de entree een monumentale allure te geven. De 10-15 m lange verticale tuin bevat ca 20m3 materiaal. Er is een natuurstenen pad overheen gemaakt en een rioolbuis als speel(s)element er dwars doorheen. (foto)
Omdat iedereen het mooi vindt en we flink de smaak te pakken hebben en we een ruim terrein beschikbaar kregen van SADC langs de Rijnlanderweg wilden we in de 1,5 ha bloemenweide daar ook een verticale tuin met een volume van 90m3 aanleggen. Deze 90m3 is deze week aangebracht en ook hier is een rioolbuis als speel(s) element door hen aangelegd. De komende weken en maanden gaan we die heuvel inplanten met talloze kruiden en met vaste planten en ook weer met een pad eroverheen en met natuurstenen en dakpannen.
Deze heuvel heeft nog een functie. De bloemenweide is namelijk een groot vlak terrein dat open is op het zuidwesten en vol op de wind ligt. Om voor bezoekers een gezellige en beschutte plek te maken is de verticale tuin aangelegd als een halve maanvormige boog waarachter in de luwte een ontmoetingsplek komt met een zitje.
Andere activiteiten
De maandag begint meestal met wieden in de tuin op Park 2020 en in de middag in onze kas in Rijsenhout. Als je dat elke week doet, blijft het onderhoud behapbaar. Op park 2020 hebben we nu eindelijk de bonen, pompoenen, bieten en aardappels goed in ontwikkeling (na soms 4-5 keer zaaien en herzaaien). Zijn ze nu 50 cm hoog. In de kas is de groei maanden vooruit op de buitenteelt. Bonen en komkommers groeien daar al tot aan het dak van de kas en de tomaten zijn al halverwege. De komkommer- en bonenoogst is al volop bezig. Tomaten zijn meestal nog groen maar er zit wel meer dan 1.000 kg aan te komen bestaande uit 10 soorten: rode, gele, kleine, grote, saustomaten, zwarte, kerstomaten en roze exemplaren. Maar ook extra warmteminnende soorten zoals meloen, peper, paprika, okra en basilicum hebben hun groeispurt inmiddels te pakken.
Op dinsdag oogsten we voor 2 biologische markten. Die relatie loopt al 8 of 9 jaar naar wederzijdse tevredenheid. Op vrijdag en zaterdag oogsten we voor onze Veggie boxen. Dit is een groentepakket met seizoensproducten die je wekelijks kunt afnemen( er is nog ruime voor meer afnemers) . Deze week hebben we de verkoop verplaatst van de kas in Rijsenhout naar de Lincoln buurttuin. Als het reguliere wieden en oogsten klaar is (meestal een halve dag elke maandag t/m woensdag) is er tijd om de andere projecten bij te houden. Dat was deze week de biologische groentetuin van restaurant Den Burgh, het maaien van de boomgaard van het Pabstlaanwijkpark en de maandelijkse beurt van het Jansonius natuurstrook . En natuurlijk werkten we in de kas en de groentetuin van Lincolnpark. Op donderdag werden we verrast met een bezoek van een wethouder die een soort kennismakingsschouw deed bij een paar van onze projecten. Op vrijdag is het sinds 2011 altijd natuurspeelterrein Meermond. Maar zowel vorige en deze week was het op vrijdag erg regenachtig dus namen de we de gelegenheid te baat om aan insectenhotels te werken.
Die komen van pas op de markt op Park21 (Landgoed Kleine Vennip) op zondag en bij een paar andere markten en workshops waar insectenhotels bouwen altijd heel populair is.
Op maandag begint de cyclus weer van voren af aan. Nooit saai dus en naast de reuring ook heel relaxt en zenachtig werk. Ook kwam deze week de bramen- en pompoenenoogst op gang. Vorige week hadden we een pond bramen. Deze week al 8 kilo en vanaf volgende week gaat dat van 15 kilo via 25 kilo naar 40 kilo per week voordat het langzaam afneemt.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024