In de zomer hoef ik nooit lang naar een onderwerp te zoeken. Er zijn duizenden soorten insecten die nog behandeld kunnen worden. Deze week kreeg ik van een vrijwilliger een foto van een kever die ik kende uit de tijd dat ik in Italië woonde. Het was een flink beest dat wel 2 cm groot kan word en opvallend smaragdgroen gekleurd is met een gouden glans. Niet te missen dus. En zomaar in de tuin op een stoel. Een beetje onderzoek bracht me op de naam: toepasselijk Gouden Tor. Het is een scarabeeënsoort, oftewel bladsprietkever. Daar horen vele grote keversoorten bij waaronder de bekende blauwzwart gekleurde mestkevers waar de Egyptenaren iets mee hadden.
Bijzonder
De larven van deze kever leven in vermolmd hout, compost of bladhopen. Ze doen er 2 tot 3 jaar over om volwassen te worden. De volwassen kever leeft van bloemblaadjes, stuifmeel en wondsappen van soorten als meidoorn, wilde rozen en vlier. Omdat ze veel op rozen gevonden worden, worden ze ook wel rozenkever genoemd. In tegenstelling tot vele insecten is dit een heel rustige soort die zich goed laat bekijken. Zeker als het niet zonnig is. Bij alle kevers zijn de voorste vleugels omgevormd tot dekschilden. Zo ook bij bv lieveheersbeestjes. Het achterste paar vleugels waarmee echt gevlogen wordt, zit veilig opgevouwen onder die dekschilden. Bij alle kevers worden die dekschilden opgetild om de vleugels uit te spreiden. Bij scarabeeën is dat anders. De dekschilden blijven op hun plek en op de een of ander manier vouwen zij de vleugels daaronder uit en kunnen toch goed vliegen. De gouden smaragdgroene glans wordt veroorzaakt doordat het zonlicht circulair gepolariseerd gereflecteerd wordt. Onder een polarisatiefilter bekeken verliest de kever alle kleur en glans. Overigens kan deze soort in allerlei kleurvariaties voorkomen.
Waar
Hoewel deze kevers in Zuid Europa veel algemener zijn, komt de soort ook spontaan in Nederland voor en is hij hier plaatselijk algemeen.