Draagvlak
Deze week kende naast de gebruikelijke wied-, oogst-, zaai- en maai activiteiten een aantal ontwikkelingen die aangeven dat het draagvlak voor waar we voor staan hoopvol aan het groeien is.
Er waren drie van dit soort ontwikkelingen:
1: Hmore is het glossy van de gemeente Haarlemmermeer en het bedrijfsleven alhier. Deze week kwam een jubileumuitgave uit van 300 pagina over de eerst 12,5 jaar. Dat blad staat vol met bedrijfsmatige ontwikkelingen en ‘business’ succes stories. Zonder dat we het wisten hebben ook wij daar een plek je tussen veroverd en wel onder het kopje ‘sustainablility.’ Dat geeft aan dat onze biodiversiteitsactiviteiten en ook de bomenactie na 20 jaar duwen en trekken een plekje gevonden hebben in de harten van de Haarlemmermeer community. Dat is hoopgevend om op door te bouwen.
2: SADC staat voor Schiphol Airport Development Corporation en is één van de grootste spelers in het ontwikkelen van alle land rondom Schiphol. In januari dit jaar hebben we daar op directieniveau contact gekregen nadat we dat al een jaar of 10 op andere niveaus probeerden. Nu is er ruimte ontstaan voor biodiversiteitsontwikkeling en het stimuleren van participatie en eigenaarschap. Dat werd al snel vorm gegeven op 3 ha rondom hun duurzaamheidscentrum C- Beta aan de Rijnlanderweg. Op die 3 ha hebben we al een bloemenweide van 1,5 ha ontwikkeld en deze week bespraken we het totaalplan voor de 3 ha. Er komt dus nog een kas met een sociale- en een educatieruimte en natuurlijk productie, een fruitpark en we gaan het bestaande hazelnotenbos in exploitatie nemen. Dat dat zo snel kan is ook weer heel stimulerend en een blijk van vertrouwen in onze aanpak. Maar het werd deze week nog mooier: SADC ontwikkelt o.a 350 ha Schiphol Trade park met daarop 140 ha pakhuizen, 100 ha parkeerplaats en wegen en…. dus ca 110 ha groen. Op die 110 ha zouden we graag met tienduizenden medestanders een flinke oppervlakte klimaatbos willen maken. Twee maanden geleden liep die wens vast op het landschap-architectonisch plan en deze week bleek opeens dat er toch mogelijkheden zijn. Zo’n klimaatbos ontwikkelen met lokale inheemse boompjes uit de regio zou een landelijke primeur kunnen zijn die tot veel meer klimaatbos zou kunnen leiden. Goed nieuws dus.
3: Al bijna 20 jaar beheren we steeds meer oppervlakte openbaar groen in de Haarlemmermeer: van 2,5 ha in 2006 tot 14,5 ha op dit moment. Vooral bloemenweides en wijkparken. Maar om dat op een goede manier te doen heb je enig budget nodig bv om zaad te kopen en om 200 ton hooi te maaien en af te voeren. Al een jaar of 8 lopen we tegen een EU-regel aan dat er aan ons soort organisaties maar maximaal €50.000 per 4 jaar zonder EU-aanbesteding besteed mag worden. En met dat bedrag komen wij niet uit. Met de Lincolnpark buurttuin waar we opgewaardeerd zijn naar placemaker van de wijk is die grens nu geslecht. Uit deze ontwikkeling blijkt dat de regel ‘het kan niet’ nu omgezet is naar ‘waar een wil is, is een weg’. En ook dat is iets om heel blij van te worden en een blijk van vertrouwen en groeiend draagvlak.
Dat vertrouwen willen we niet verliezen.
Andere activiteiten
Elke week hebben de groentetuinen en kassen veel zorg nodig. Na slakken en regen hebben we nu te maken met kauwtjes, konijnen en hazen die onze prille groentes opeten. We hebben hopelijk de bonen op Park 2020 nog net gered door alle bonenstaken in te pakken in aardbeinetten en worteldoek. Met een zomerweek die er aankomt redden ze het misschien net om uit de kale stengels weer blaadjes te persen en door te groeien naar een lengte waarmee ze voor vraat onaantrekkelijk worden.
In de kassen groeien komkommers en tomaten als een gek. Elle dag 5-15 cm. Dus 3 middagen hebben we gewied en gediefd om die ontwikkelingen in goede banen te leiden. De eerste komkommers en tomaten waren al oogstrijp. Nu breekt de grote oogstperiode aan.
Tussendoor hadden we tijd om weer een slinger aan het stenenveld te geven en van 50m2, 5 m3 dauw braam en riet af te voeren.
Op Lincolnpark kregen we eindelijk de 2e container met 200-300 tegels van 50 x 50 cm waarmee we de sociale ruimte konden inrichten en met de gebroken tegels bouwen we de verticale tuin op bij de entree. De bloemenweide langs de weg is inmiddels op zijn mooist, zeker nu we 5 m3 gras er tussenuit getrokken hebben. (foto met als dominante blauwe plant slangentong)
Op Meermond staan de 5 torenvalkjes op uitvliegen en ook de 2 slechtvalken jongen kunnen elk moment op de wieken gaan. Dat is ook wel nodig want de gebouwenbeheerder wil de gevel met een hoge drukspuit schoon maken. Als de jonkies alleen kunnen fladderen komen ze op de weg terecht en dan worden ze gegarandeerd overreden door een auto. Dat gevaar is na de 23e wel geweken.
In de overschietende uurtjes is het oogsten van zaad begonnen waaronder 8 emmers met ratalaarzaad. Die gaan we inzetten om nog meer ruig grasland om te zetten in bloemenweides.
En de week sloten we af met stralend weer en deelname aan de Climate Chain manifestatie op het strand samen met nog 30.000 deelnemers langs de hele kust
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024