Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

In de bloemenweides op Meermond komen elk jaar soorten massaal op die de andere soorten verdringen. Wij halen de overmaat van die soorten weg om een goede balans en maximale biodiversiteit te bereiken. En dat ambachtelijke beheer werkt best goed. Zo hebben we al zuring, distels, berenklauwen, pastinaak, bijvoet en kleefkruid onder controle gekregen. Vaak al in één jaar. Vorig jaar stond er massaal veel herik. Een andere naam voor herik is zwarte mosterd. Die soort lijkt op koolzaad maar koolzaad heeft gladde blauwgroene bladeren en herik donkergroene ruwe bladeren. Zwarte mosterd wordt soms wel 2,5 tot 3 m hoog en maakt duizenden zaadjes per plant en ja die zaadjes kun je tot mosterd vermalen. Als je daar niet wat aan doet worden de andere soorten (klaproos, korenbloem, beemdooievaarsbek, etc, etc) totaal aan het zicht onttrokken en verdrongen. We laten de mosterd dus wel bloeien voor nectar en stuifmeel maar voordat het zaad valt, halen we de planten weg. Je praat dan over duizenden tot tienduizenden planten op 1,5 ha. Omdat er altijd wel een paar planten ontsnappen heb je toch bloei genoeg en zaad voor volgend jaar: het beste van twee werelden. Dat proces beslaat een aantal weken en deze week hebben we het eerste deel gedaan (foto)

Op dezelfde manier ontneemt riet in het moeras bij het Heksenpad het zicht op alle bijzondere soorten zoals pluimzegge,  koekoeksbloem, moerasvergeetmijniet, blauw glidkruid, waterscherm, brede naaldvaren, waterviolier, engelwortel, kale jonker en nog veel meer. Het meerjarige riet met wortelstokken tot 60 cm diep is nog lastiger dan de éénjarige soort herik. We moeten wel 3x per seizoen het riet maaien of nog liever het er uittrekken. Tussen mei en september is dit een permanent proces. Maar na 10-15 jaar wordt het al ietsje minder bewerkelijker. Nu lukt 1 cyclus in 3-4 weken en in het begin hadden we 6-7 weken per cyclus nodig. Na 3 weken hebben we deze week 90% van de klus van de eerste ronde geklaard.

In het Sorghbosch zijn de stinsenplanten uitgebloeid en hebben zaad gezet. Dan trekken ze zich tot aan de winter weer terug ondergronds. Dat is de tijd om het bosbeheer weer op te pikken. Er staan weer honderdduizenden esdoorn zaailingen klaar om verwijderd te worden. Maar ook zuring, bramen, brandnetels en zevenblad krijgen aandacht.

 Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .

 

Franke van der Laan