De temperaturen schommelen weer tussen de 18 en 25 graden. Dan komt de hele insectenwereld tot leven. Alles bij elkaar ca 20.000 soorten. Je kijkt je ogen uit aan vlinders, bijen, zweefvliegen, kevers en libellen. Door de meeste mensen worden muggen en vliegen niet met zoveel enthousiasme bekeken omdat ze het van menselijk nut bekijken. Dat is niet zoals het in de natuur werkt. Je mag blijven als je in staat bent met alle andere wezens te concurreren en je voort te planten. Daar zit geen oordeel achter. Het is puur functioneel. En dat heeft geleid tot een heel mooi systeem van checks en balances in een oneindig netwerk van interacties. De rol die vliegen daarbij vervullen is van opruimers van rommel. En eigenlijk is dat ook voor de mens heel nuttig. Vooral de larven van vliegen (maden) doen dat werk. Zij leven van dode planten en dieren en composteerbare materialen. Als die maden er niet waren, was de wereld een grote rottende stinkhoop. Eén van de mooiste soorten vliegen is de Groene Vleesvlieg (foto). Ik kan het verschil met de keizersvlieg niet zien, maar dat vind ik een nog mooiere toepasselijke naam.

 Bijzonder

De Groene vleesvlieg heeft een levenscyclus van een week of 6. In 2 weken ontwikkelt hij zich van een eitje via een made tot een pop. En de volwassen vlieg leeft een week of 4. Een volwassen vlieg is 1- 1,5 cm groot. Een vrouwtje kan wel 1.000 eitjes leggen, meestal in clusters op een dood dier. Zo’n kadaver kunnen ze van kilometers ver ruiken.  Volwassen vliegen leven net als bijen en wespen van nectar of andere vloeibare substanties zoals rottend fruit. Vliegen hebben namelijk geen bijtende monddelen. Alleen een soort zuigsnuit waarmee ze vloeibare stoffen kunnen opnemen. Als dieren zoals schapen een wondje hebben kunnen ze daar ook eieren bij afzetten en grote problemen veroorzaken.

 Waar

Groene vleesvliegen komen van oorsprong op het hele Noordelijk halfrond voor. Als cultuurvolger zijn ze met de mens ook de rest van de wereld ingetrokken.