Half mei: explosieve groei

Het hele jaar hebben we plezier. In de winter als de natuur stilstaat doen we de bomenacties en maken we alles in orde voor een nieuw seizoen. In het voorjaar en in de zomer genieten we van elke stap buiten vanwege de onverwachte pareltjes die je overal ziet maar tegelijkertijd is de groei van mei t/m september zo  uitbundig dat je permanent achter de feiten aanloopt. Ik zeg het nog maar eens: alle processen in de natuur verlopen exponentieel. Dat is ook in maart als 2 blaadjes in één week 2 blaadjes erbij kunnen maken. Maar als je half mei 200 blaadjes aan een plant hebt, maken die er in één week nog 200 bij en dan 400 enzovoorts tot de groeispurt omgezet wordt in het produceren van bloemen en zaden/vruchten. In mei  is het dus flink buffelen geblazen. Zeker dit jaar nu er naast een mooie temperatuur  van 18-25 graden ook nog overvloedig regen valt. Deze week werd dus gekarakteriseerd door heel veel wieden, maaien en hooien. Overigens doen wij dat wieden en hooien niet met de hele vegetatie, zoals bij ‘normaal’ beheer, maar plant voor plant. Alleen de ongewenste soorten zoals uitgebloeid fluitenkruid en kleefkruid en sommige soorten gras en riet halen we er uit. Alle leuke soorten zoals bijvoorbeeld wilde peen, bollen en ooievaarsbek laten we ongemoeid.

De week begon met het maaien van 1,5 ha van Park De Horsten in Sassenheim. De dag erna was het de beurt aan de boomgaard en windsingel van Lincolnpark (ook een halve ha) en de bermen tussen de buurttuin en de Benneboekerweg. De dag erna was de 2,5 ha van fruitpark Pabstlaan aan de beurt en vervolgens het moeras en de wegranden op Meermond. In 1 week tijd hebben we er 10 liter motormix doorheen gejaagd in de bosmaaier en 10 liter benzine in de maaimachines. Tussendoor was het in de groentetuin van Park 2020, de Nanningatuin, de kas in Rijsenhout en Lincolnpark wieden, schoffelen en zaaien geblazen. Het was me het weekje wel. Nu mag er wel een drogere periode aanbreken zodat we niet va de regen in een slakkenplaag terecht komen want anders wordt er geen groente kiemplant groot.

 Natuurmarketing en vlog half februari – half mei

Naast het gewone veldwerk houden we onze focus ook gericht op het verspreiden van onze blijde boodschappen. Die boodschappen gaan er extra goed in als de bloemenweides op hun mooist zijn. Komende week (1 juni) gaan we weer bloemenweidefietstochten en -rondleidingen doen als de orchideeën en de klaprozen in bloei zijn. Op Meermond waren de 900 rietorchissen van vorig jaar weer uitgebreid naar 1.600 stuks dit jaar en begint de klaprozenexplosie.

Met de gemeente Haarlemmermeer hebben we een info bord afgesproken die bij alle bloemenweides komt. De eerst twee staan nu bij het Pabstlaan park (foto) en bij Lincolnpark. Nog 14 te gaan

Die bloei hebben we ook laten zien aan een documentairemaakster die programma’s voor de televisie maakt en die wil kijken of ze een profiel van ons werk kan maken. Op dezelfde dag spraken we met een uitgever die misschien wil helpen om de internationale versie van ons  Nederlandse boekje Code Rood op de kaart te zetten. Dat boekje heet niet Code Rood maar ‘De Blind Spots of Mankind’.

En deze week hadden we tijd  om weer eens een videoverslag te maken: Vlog 87: dit is de link: https://www.youtube.com/watch?v=TyPQAQbpZVk met de ontwikkelingen van de meerbomenactie, de Lincolnbuurttuin en ons slechtvalkennest tussen half februari en half mei.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023