Als MEERGroen zijn we een enthousiaste stimulator van meer biodiversiteit. Dat doen we door veel boomgaarden en wel 30 ha bloemenweides te beheren. Bij die bloemenweides zetten we vaak insectenhotels om de daar levende bijen en wespen nestgelegenheid te bieden en om aandacht te vragen voor het feit dat wilde bijen en(sluip)wespen hulp goed kunnen gebruiken en niet eens een angeltje hebben dus ongevaarlijk zijn. Natuurlijk heb ik op mijn eigen tuin op de Geniedijk al 20 jaar een insectenhotel. En dat wordt jaar in jaar uit druk gebruikt. Dit jaar had ik weer een nieuwe soort die al in maart in grote aantallen aanwezig was. Het was een grote soort van bijna 1,5 cm en die maakte gebruik van de grotere bamboestokjes met een diameter van 1- 1,5cm. Die zetten we er altijd in omdat die diameter lekker snel vult. Maar nu werden ze dus ook goed gebruikt. Meestal wordt 4-6mm diameter aanbevolen, maar groter kan dus zeker ook.
Bijzonder
De gehoornde metselbij heeft een opvallende oranjerode bontjas. Door die bontjas kan ze net als hommels al vrij vroeg in het voorjaar actief zijn. Soms al bij temperaturen van 10 graden, wat er erg koel is voor insecten.
Overigens is het grappig dat ook de rosse metselbij 2 hoorntjes op zijn kop heeft (naast de antennes) net als de gehoornde metselbij. Het is een metselbij omdat het vrouwtje stuifmeel en nectar verzameld in coconnetjes waar ze met leem of klei en speeksel tussenschotten tussen maakt. Soms wel 10-15 achter elkaar. De mannetjes zitten daarbij vooraan en komen het eerst uit. Mannetjes worden mannetjes omdat ze minder eten meekrijgen en vrouwtje zitten dus op de veiligste plek achterin: voor bv spechten. Dat heeft de natuur mooi geregeld, want vrouwtjes doen al het werk. Deze soort is erg honkvast bij het bezoeken van nectarplanten. Dat zijn vroeg in het voorjaar vooral fruitbomen. Daarom wordt deze soort ook gekweekt en uitgezet voor bestuiving net als honingbijen.
Waar
De gehoornde metselbij komt bijna in heel Nederland voor.