Het is weer volop voorjaar en er is een explosieve exponentiele groei aan de gang van vooral plantaardig leven. Dat het nu zo hard gaat komt omdat er in de afgelopen 1,5 maand stap voor stap een bladgroenmotor is opgebouwd. Dat gaat zo: begin maart zat er bv aan een plant 10 gram bladgroen dat bezig was met licht vangen. In een week kon dat er 10 gram bij maken. Die 20 gram kon er in een week 20 gram bij maken. Nu we 6 weken verder zijn is die 10 gram dus 10, 20, 40, 80, 160, 320 gram geworden.. en dan valt het wel op. Zo gaat het nog wel even door. Eén van de meest indrukwekkende groeiers in ons land is de braam. De gewone braam kan in 1 jaar wel 6 m alle kanten opgroeien en drukt in een sierlijke boog alle omstanders weg. Een minder uitbundige bramensoort is de dauwbraam. Deze maakt dunne over de grond kruipende stengels. Toch kunnen deze nog 3-4 m lang worden. Ook de dauwbraam heeft stengels maar niet zo venijnig als de gewone braam. Een dauwbraam heeft uit 3 delen samengestelde bladeren i.p.v. 5 bij de gewone braam (foto).

 Bijzonder

Bramen, waar ook frambozen en Japanse wijnbessen bij horen zijn onderdeel van de rozenfamilie en hebben meestal witte 5-tallige bloemen. Ze zijn een zeer belangrijke waard- en voedselplant voor talloze vlinders, kevers en andere insecten. Ook de vruchten zijn één van de meest algemeen beschikbare eetbare producten uit de natuur, voor zowel vogels als mensen. De gewone braam maakt vrij grote samengestelde zwarte vruchten van 1-3 cm. De dauwbraam heeft naast zijn meer bescheiden stengels ook bescheiden vruchten die soms maar uit 3-5 vruchtbolletjes bestaan. De naam dauwbraam komt van het feit dat deze net als sommige rode druiven, zeer donkerblauw zijn en berijpt zijn met een soort waslaagje.

 Waar

Dauwbramen zijn zeer algemeen. De soort is kalkminnend. Daarom staan ze veel op kalkrijke duinen en rivierduinen maar ook op verstoorde bouwterreinen waar puin en zand ligt. Een goed waarnemer kan ze bijna overal wel vinden in bosranden of verstoorde terreinen.