Slechtvalk
Deze week werd een beetje gedomineerd door onrust rond ons slechtvalkennest: 4 jaar geleden hebben we een nestkast geplaatst die meteen in gebruik werd genomen. Maar tot op heden waren de resultaten niet optimaal. Het eerste jaar waren er 3 eieren en 2 jongen. Maar omdat het mannetje niet hielp moest het vrouwtje zelf op jacht en dat leidde op een koude dag tot de dood van de jongen. Het 2e jaar was er een ander behulpzaam mannetje, maar die was zo onrustig dat alle drie de eieren gebutst raakten en dan eten de ouders de eieren op. Het 3e jaar, vorig jaar, was het vogelgriepjaar waar waarschijnlijk het mannetje aan overleed. Moeder slechtvalk die we al 11 jaar volgen, sloeg pas in mei een ander mannetje aan de haak en toen was het te laat om te broeden… Dit jaar was moeder al broeds vanaf 14 februari, was er weer een ander manentje vanaf 5 maart en verschenen er 3 eieren tussen 4 en 9 april. Maar het 3e ei was nog niet gelegd toen we een telefoontje kregen dat het dak waarop de kast staat werkzaamheden nodig had en daardoor werd het nest verstoord. 1 broeddag ging daarmee verloren maar gelukkig konden de vogels de dagen erna met de onrust omgaan. Laten we hopen dat er geen onherstelbare schade is aangericht die ene dag.
Veel overleg
Er speelde veel overleg deze week. Een keer met Urgenda om het meerbomen seizoen te evalueren en vooruit te kijken. We gaan gelukkig door, ook in het buitenland ondanks de toch wel oplopende kosten is het rendement de moete waard! Ook in de Haarlemmermeerse gebieden zijn er mooie kansen voor een volgend seizoen.
De dag erna was er overleg met het Nationaal Klimaat platform. Helaas lijkt het erop dat onze input voor het klimaatbeleid 2025 en verder niet geland is. Het advies wat naar de politiek gaat is een wollig ‘meer onderzoek naar de inbreng van burgers’ geworden. Dat wordt dus niets. Helaas pindakaas. Haagse wolligheid.
Interessanter was het werkdiner met een paar wetenschappers over ons nieuwe boek: De internationale, geactualiseerde versie van Code Rood in het Engels. Zowel feedback op de huidige eerste versie is welkom als themadagen om de boodschap op de kaart te zetten. Maar minstens zo belangrijk is onafhankelijk onderzoek naar wat wij doen op gang te brengen. De wetenschap heeft nl de neiging om zich te verliezen in details die zo ingepakt zijn in honderden pagina’s bewijsvoering dat niemand de rode draad meer kan volgen. Dat willen we graag doorbreken met een heldere rode draad en de noodzaak om het brede perceptief al leidraad te nemen. Het is nl allang duidelijk wat er moet gebeuren…
Ook intern overleg is nodig binnen MEERGroen. Er gebeurt veel, maar het hangt te veel op 1 persoon. Hoe krijgen we een breder draagvlak voor de organisatie is al jaren de uitdaging. Commitment en eigen inbreng willen we gaan stimuleren in de komende maanden.
Andere werkzaamheden
Het werk ging intussen door. In de kas in Rijsenhout komt de groei goed op gang. Deze week konden we verspenen en om de laatste zaadjes op gang te krijgen hebben we met de hand extra veel water gegeven. Dan gaat er in 3 uur ca 20m3 water doorheen. Op Lincolnpark hebben we 200 fruitstruikjes uit de Wassenaarvoorraad toegevoegd aan de 700 struikjes die er al stonden. Nog 300 te gaan. Op maandag, dinsdag en woensdag maakten we 4 teeltvakken van elk 100- 200 m2 op Park 2020 klaar. Eentje voor het inzaaien van pompoenen en courgettes en 2 die onder de verhuizing gaan vallen hebben we helemaal schoon gewied, zodat de ca 80- 100m3 compost daarvan over gebracht kan worden naar de tuin van Lincolnpark. Met een 4e vak voor bonen zijn we lekker opgeschoten. Donderdag benutten we om de broodnodige winterbeurt van het Pabstlaan fruitmarkt af te ronden. Alle 30 fruitcirkels werden gemaaid en de laatste 10-12 werden gewied. Op vrijdag was er weer een flinke ploeg van 16 mensen op Meermond. Dat hielp om de laatste 50m van een bramenhelling bijna helemaal op orde te krijgen. De zaterdag werd gewijd aan het voorjaarsklaar maken van de 2 projecten in Sassenheim. Dat hield in het verwijderen van veel kleefkruid en het maaien met grasmaaier en bosmaaier van een halve ha oever en parkgrasland.
Al met al geen slechte week. Veel hulp hadden we deze week van een paar zeer gemotiveerde reclasseringsmensen. Daar hebben we er nu ca 70 van gehad en de overgrote meerderheid toont een goede inzet.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023