Geen week is saai, maar de afgelopen week was meer dan gemiddeld bijzonder:
Nog tijdens het uitdelen van 5.000 bomen in Aalsmeer aan 150 mensen was het tijd om op stap te gaan naar Parijs. Daar was deze week de grootste duurzaamheidsconferentie in Europa: Change Now. Meer dan 500 standhouders en 50.000 bezoekers kwamen daar voor de 7e keer bijeen als reactie op de Parijs Klimaattop van 2015. Elke Change Now conferentie werd weer iets groter.. omdat de urgentie om iets aan het klimaat te doen steeds groter wordt en er eigenlijk nog steeds niet veel gebeurt.. (dan praten).

 

Onze analyse van de situatie is dat we als moderne samenleving te veel van het omringende ecosysteem vervreemd zijn. Veel mensen zien de urgentie van de klimaatverandering wel toenemen maar zoeken de oplossing in financiële en technische middelen om minder meer CO2 uit te stoten met windparken,  elektrische auto’s, etc. Eigenlijk willen we er niet aan dat we moeten minderen.
De ecologische realiteit is dat er al 40-50 jaar meer CO2 in het systeem gebracht wordt dan door het ecosysteem gebufferd/opgeslagen kan worden en die hoeveelheid neemt exponentieel toe.

Onze aanpak is om de overmaat aan CO2 die er al in de dampkring zit eruit te halen met de kolossale groeikrachten die de natuur kenmerkt. We willen zoveel bomen planten dat deze overmaat vastgelegd wordt en dat willen we niet vooral in ver weg gelegen landen doen maar juist overal vlakbij huis. Zo leren mensen de natuur anders te bekijken en beter te waarderen. Dat idee is uitgewerkt als de meerbomen.nu campagne waarmee we in 3 jaar al 2 miljoen bomen gered en uitgedeeld hebben met inmiddels 22.000 mensen. De campagne loopt niet alleen meer in Nederland, maar sinds januari 2023 ook in Duitsland, sinds november 2023 ook in Engeland, Schotland en Ierland. Dat is mooi maar niet genoeg, want het moet mondiaal om effectief  te zijn. De Klimaattop in Parijs van Change Now is voor ons aanleiding om te kijken of we de meerbomen.nu (als VitePlusd’Arbres) ook in Frankrijk aan de gang kunnen krijgen. Er is in Frankrijk veel affiniteit met de natuur maar er is weinig interactie tussen gelijk gestemde groepen hier en daar. Dus we gingen er deze week heen met en ploeg van 6 mensen om die contacten te leggen.(foto) In een grote hal met 30.000 mensen per dag is dat een helse klus, maar we hebben een 40-tal veelbelovende mensen en organisaties gevonden waaronder boswachters en landeigenaren. Daar gaan we de komende maanden mee aan de gang om een aantal proefprojecten op te starten in de winter 2024/2025.

40 mensen uit 50.000 is niet veel. Het positieve gevoel dat we bij een aantal partners hebben gevonden wordt daarom overschaduwd door een verdrietig gevoel dat de overgrote meerderheid van deze voorlopers op klimaatgebied het toch vooral wil zoeken in geld verdienen en technische oplossingen om door te groeien.

Helaas ziet het er naar uit dat de klimaatverandering sneller gaat dan dat de samenleving zich aanpast. Dat ziet er dus niet goed uit..

Intussen ging het werk in de eigen regio gewoon door dankzij onze fantastische vrijwilligersploeg. De tuin van Den Burgh is af en al 50% is ingezaaid. De kas in Rijsenhout is gewied en verzorgd,  aan de verhuizing van Park 2020 naar Lincolnpark is doorgewerkt en 3.000 boompjes van de laatste 5.000 hebben een bestemming gevonden
Op vrijdag is weer gewerkt in Meermond  aan de bramen en zijn alle fruitbomen gesnoeid en op zaterdag hebben we doorgewerkt aan het inrichten van ons Lincolnpark project. Daar zijn we 20m3 compost in onze nieuwe kas aan het rijden zodat we daarna de planten uit Park 2020 kunnen overzetten en tomaten kunnen zaaien.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023