We moesten maandag eerst bijkomen van de 450 bomenophalers (16000 boompjes) en de 150 Nldoet helpers van de donderdag , vrijdag en zaterdag. Maar dat ging niet ,want er stonden meteen 10 maatschappelijke stagiaires van College Hageveld op de stoep: VWO jongens en meisjes van 14- 17 jaar.
Die kwamen de hele week. En dat was zowel lastig als een plezier. Hun opleiding is nl zo theoretisch dat ze weinig kennis van de natuur en praktische vaardigheden hebben. We moeten ze dus in die week ongeveer alles leren van het vast houden van een spade tot het onderscheid tussen gras een klaproos. En dat gaat natuurlijk 100 keer mis voor ze het echt door hebben. De truc is om het programma zo op te bouwen dat ze stap voor stap die ervaring opbouwen. Nog iets lastiger is dat ze in een totaal ander wereld leven en vaak niet eens deze stage gekozen hebben maar bij gebrek aan het maken van een keuze ingedeeld zijn door de coördinator. En dan komen ze met witte sneakers en nette kleren bij ons in de blubber. De eerste dag was meteen feest. De bomenhub/groentetuin van park 2020 was ontdaan van 16000 boompjes en een vast getrapte blubberbende. Binnen 3 weken moet die vastgestampte grond weer een strakke groentetuin worden. Dus dat werd spitten en harken en aan het einde van de ochtend was er 1,5 teeltvak teelt klaar en 1/5 teeltvak ingezaaid. Zo leren ze in een ochtend de hele cyclus van het voorjaar. Die middag hebben we fruitpark Pabstlaan aangepakt: 45 appelboompjes van een boomspiegel voorzien en 3 van de 30 fruitcirkels gewied en gesnoeid. Gelukkig was het prachtig weer. Dat gold ook voor de dinsdag. En als de stemming er dan inkomt is het voor ons en de stagiaires een plezier om te zien hoeveel werk er uit je handen kan komen.
Lincolnpark
De dinsdag hebben we op Lincolnpark door gebracht. Daar was de kas klaar en werd er gewerkt aan een 15 m3 watertank, Maar er lag nog 20m3 compost van park 2020 die uitgereden moest worden. Dat is 20 m3 van de 200 m3 compost van Park 2020 waarmee we de hele groentetuin 15- 20 cm gaan ophogen. Dan hoeven we niet meer in de zware klei te werken. 10m3 is ingezet om een rabarberveld te maken en 10m3 om in en om de kas van een mooie teeltlaag te voorzien. En als bonus werd de hele groentetuin van 2000 m2 gewied en vonden we daarbij bijzondere paddenstoelen: Bruine of vroege bekerzwammen, Oranje bekerzwammen of sinaasappelschilzwammen en als meest bijzondere soort de zeer zeldzame zwarte beker zwam. Daar stonden er meer dan 5000 van. Met de 100 boomsoorten in de windsingel ,40 fruitsoorten en de 50 -100 kruiden in de bloemenweide begint de biodiversiteit al aardig op gang te komen!
Ook konden er nog 15 prachtframbozen met een kluit van 20-40 kilo van Park 2020 in de boomgaard geplant worden. Op woensdag was de volgende tuin aan de beurt: ‘Onze’ tuin van Restaurant Den Burgh maakten we voorjaars klaar .
Insectenhotels
Voor de broodnodige variatie was de donderdag geboekt voor en combi programma in landgoed Groenendaal in Heemstede om de boswachters te helpen met esdoorns verwijderen en beuken en lijsterbessen redden in de morgen en in de middag mochten ze mee naar de opening door wethouder Stam van het insectenhotel bij wijkcentrum de Luifel ( foto) . Daaraan gekoppeld was ook een lezing over solitaire bijen en wespen die je daarin kunt aan treffen .In deze week groeide de ervaring en de waardering wederzijds.
Bomen uitdelen Aalsmeer en op naar Parijs
Wij sloten de week af met een boomuitdeeldag in Aalsmeer waar 10.000 boompjes van de hand gingen en daarna een spoorslags vertrek naar Parijs om daar de meerbomen.nu campagne als Plusd’Arbres.Vite op de ChangeNow conferentie op de kaart te zeten. We hopen tussen de 2500 exposanten 100.000 bezoekers partners te vinden waar we mee samen kunnen werken.
Misschien wordt het die week daarna wel rustiger.. maar waarschijnlijk niet. Het voorjaar dendert door, dus wij ook. Veel te leuk
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023