Voor meteorologen begint het voorjaar op 1 maart, voor de meeste mensen op 21 maart maar voor mij begint het voorjaar als de tjiftjaf zingt. En dat is elk jaar anders. Bij een mooi voorjaar zoals dit jaar is dat al op 8 maart en als het nat en koud is kan het pas in april zijn. En na 1 of 2 dagen zit de tjiftjaf dan letterlijk in elke tuin van het hele land. Waarschijnlijk omdat ze massaal trekken in de nacht. Hoewel er ook een trend is dat sommige dappere exemplaren de winter hier proberen te overleven. Dus elk jaar leef ik in de blijde verwachting van de aankomst  van dit kleine vogeltje. De tjiftjaf naam is een onomatopee. D.w.z. net als bij de kievit en de koekoek is de naam afgeleid van de zang. De magie van de tjiftjaf is dat hij dat hij de eerste trekvogel is die zich in het voorjaar meldt. Dit kleine bewegelijke geelgroene vogeltje weegt nauwelijks 20 gram. Hij broedt in Nederland en overwintert in Zuid Europa en in Noord Afrika tot ver in de Sahel over de Sahara heen. Hoe zo’n vogeltje die 6.000 km elk jaar 2x overbrugt is onvoorstelbaar.

 Bijzonder

De tjiftjaf lijkt als 2 druppels water op de fitis. Het enige verschil is dat de tjiftjaf donkere en de fitis lichte poten heeft. Toch zijn ze heel makkelijk uit elkaar te houden. Hun zang is totaal anders. De fitis komt 14 dagen later terug uit het zuiden en heeft een liedje dat enthousiast begint en waarbij hij elke keer de moed verliest. Dat is dus totaal anders dan het eentonige getjiftjaf. Iedereen kan dat geluid leren. Vooral omdat je het overal hoort. De tjiftjaf is uiterst bewegelijk. Met zijn kleine snaveltje peurt hij overal minuscule eitjes en bladluizen van takken en uit de schors. Ook in de winter.

 Waar

De tjiftjaf is nu eens niet een soort die bedreigd wordt. In Nederland hebben we meer dan een half miljoen broedparen en wereldwijd (in Eurazië) meer dan 100 miljoen. En hun aantallen nemen toe, mogelijk omdat deze soort zich goed aangepast heeft aan het stedelijk en parkgroen van de mensheid.