Fort Kudelstaart
Deze week begon meteen met een spannende dag. Al 3 jaar werken we met een ziel geinteresseerde projectontwikkelaar op het Zeilfort om daar het beheer wat sinds 1906 verwaarloosd is weer op orde te krijgen. Deze had de aanbesteding gewonnen om van dit fort een uitvalsbasis voor de Westeinder te maken . Een omwonende heeft dat, zoals dat vaak in Nederland gaat, 8 jaar gefrustreerd met eindeloze bezwaren. Hoewel Martijn elke rechtszaak wint, moet hij met dure rapporten van adviesbureaus aantonen dat de bezwaren geen steek houden…en intussen gaan de kosten door. Dat heeft hem inmiddels zoveel geld, gezondheid en frustratie gekost, dat hij ermee stopt. Het Zeilfort concept wordt per 1 april dus weer gewoon fort Kudelstaart. Onze bijdrage bestond eruit om de biodiversiteit te optimaliseren op deze 1,5ha. Maar zaailingen van inmiddels 80 -100 jaar oud kunnen we natuurlijk niet aan met de hand. Het fort gaat nu weer terug naar de gemeente en alle mooie plannen worden in de ijskast gezet. Tot 1 april is er een overdrachtsperiode overeengekomen, waarin het achterstallige onderhoud op het fort aangepakt wordt. Dat gebeurt deels met grote machines. Overeengekomen is dat wij voor die machines uit de kleine boompjes (ca 10.000) nog kunnen reden voor de meerbomen.nu uitdeeldag op 23 maart in Aalsmeer. Ook zijn opties bekeken om het handmatige beheer daarna voort te zetten onder de paraplu van een vastgoedbeheerder.
Klimaat beleid
Op dinsdag 6 februari was de 3e en laatste stap in een consultatie door het Nationaal Klimaat Platform (NKP) bij maatschappelijke organisaties en burgers over hun verwachtingen van het klimaatbeleid van 2025 tot 2035. Omdat het eerste klimaatbeleidsplan van 2020- 2024 vooral bestond uit technische energie transitiemaatregelen om minder meer CO2 uit te stoten, hadden we wel behoefte om wat meer positieve energie en ecologie in dat vervolg te krijgen. De eerste sessies werden opgezet rond thema’s wonen, eten, consumeren en reizen en hadden al opgeleverd dat er een 5e thema Groen toegevoegd was. En het moest vooral makkelijk en goedkoop worden. Onder die 5 thema’s waren rijp en groep 140 ideeën geformeerd, die deze weekgeprioriteerd moesten worden..
Helaas was geen van concrete ideeën die we ingebracht hadden goed door gekomen. In deze groep van 18 mensen ging dat beter dan met 100 mensen in de voorgaande sessies. Opvallend voor mij was dat de meest van de 140 ideeën heel erg op het persoonlijke vlak lagen zoals educatie voor kleuters, moestuintjes, openbaar vervoer verbeteren en arbeiders woningen isoleren. Maar dat is niet echt nationaal klimaatbeleid. Het thema groen zou eigenlijk het thema randvoorwaarden moeten zijn. Gericht op het feit dat nog steeds 50 % van de samenleving(lees: PVV c.s.) de klimaatcrisis ontkent en de andere 50 % depressief raakt van de toekomstperspectieven. Daar moet je wat aan doen in nationaal beleid. Ook een randvoorwaarde is dat de klimaatcrisis zo snel verergerd dat we de tijd niet meer hebben om al die mooie energie transitie plannen te realiseren. Dus we moeten tijd winnen, de ecologische kant van toenemend CO2 concentraties op de kaart zetten en de zorg over klimaat in positieve energie omzetten, zodat er maatschappelijk, commercieel en politiek momentum ontstaat en saamhorigheid om eens wat te gaan doen i.p.v. klagen, vergaderen, eindeloze onderzoeken en uitstellen. Mogelijk kunnen we daarbij ook nog Nederland als gidsland in Europa en mondiaal profileren. Daarvoor hebben we 3 concrete projecten voorgesteld:
1:trek de 36000 ha nieuw bos die de 2e kamer al sinds 2009 wil maar becijferd is op miljarden euro’s los door de meerbomen.nu aanpak in te zetten (top-down werkt dan effectief samen met bottom-up!) Dan wordt die miljarden iets van orde grootte van een paar miljoen. Dat is een mooie manier om te laten zien wat kan en hoe makkelijk het is om met de natuur mee te werken .
2: Het 2e project betreft het spanningsveld tussen eigenbelang en maatschappelijk belang. Daar zijn vele voorbeelden van, maar de meest pregnante is het feit dat inmiddels 60- 70 % van de tuinen betegeld wordt. Lekker makkelijk om je auto 50 cm van je voordeur te zetten. Maar tegels geven hittestress in de zomer, wateroverlast in de winter en roeien biodiversiteit uit. Om dat spanningsveld op de kaart te zetten is het voorstellen en een – heftige- maatschappelijke discussie over tegelbelasting een hele goede optie om dat spanningsveld op de kaart te zetten. En of die belasting €300/m2 of €20/m2 wordt zullen we dan wel zien. Daarna kunnen we in dezelfde gedachtegang het aankaarten van de 5 miljoen honden, 4miljoen katten en het feit dat er 1000 kilo CO2 p.p. gebufferd kan worden door het ecosysteem terwijl de Nederlander er 5- 8 uitstoot.
3: Het 3e plan gaat over de architectuur van de toekomst: we leggen steeds meer natuur en landbouwgrond onder beton en asfalt voor korte termijn belangen. Daarmee verliezen we onze zelfvoorzienendheid en halen met een dure CO2 voetafdruk ons voedsel van ver weg. We moeten toe naar het niet op de grond bouwen maar onder de grond met tuinen, kassen en boomgaarden op het dak.
NH media
Op woensdag kregen we bezoek van een TVploeg van NHMedia. Daar hebben we een item over de meerbomen.nu actie opgenomen die over 10 dagen wordt uitgezonden.
Lincolnpark en overig werk
Inmiddels ging in storm en regen de bouw van de kas op Lincolnpark gestaag door. Op zaterdag hebben we met de vaste vrijwilligersgroep de resultaten bekeken en allerlei corrigerende werkzaamheden gedaan., zoals het aanleggen van een drainage geul (foto) , fruitstruiken planten, de eerste wiedronde van hetjaar en het maaien van de bloemenweide en het wieden van een stuk windsingel, waar wemeer dan 9 maanden lang nog niet aan toegekomen waren.
Ook stelden we deze week onze plek op de Change Now duurzaamheidsconferentie in Parijs van 23 tm 27 maart zeker voor de lancering van onze Vite.Plusd’Arbres campagne in Frankrijk, we begonnen met de Engelstalige versie van het Code Rood Boekje voor een internationale verspreiding van de achtergrond info en we vonden een potje van bijna 100.000 euro om onze projecten uit te breiden.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023