Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Fluweelpootje
In de winter gaan paddenstoelen veel langer mee dan de paar dagen die ze gegeven is in de zomer of de herfst. Een van de bekendste paddenstoelen die weken en maandenlang te vinden is heet het fluweelpootje. Hij groeit op dode of bijna dode boomstobben in karakteristieke goudbruine glimmende clusters( foto).
Als de kleur van de hoed nog niet kenmerkend genoeg is, dan geeft de steel 100% uitsluitsel. Die is namelijk donkerbruin en zoals de naam al zegt fluweelachtig behaard. De paddenstoel is ook eetbaar en zelfs lekker. De steel niet, die is vezelig, maar het hoe je van de nog niet al te oude exemplaren wordt door sommige beschouwd als een delicatesse. Dat komt doordat winter paddenstoelen het risico lopen om te bevriezen. Om die bevriezing tegen te gaan maak het fluweelpootje suikers aan als antivries. Dus hij smaakt niet zoals champignons, maar is zoeter.
Ze zijn in alle parken en bosplantsoenen te vinden. Die van de foto was een van de 20 plekken waar ik ze afgelopen vrijdag vond in Meermond.
Het werk
In Meermond schieten we lekker op met het winter werk. De uitzichtheuvel is al helemaal ontdaan van bramen, de bloemenweide is aangegeven met hekjes zodat mensen de tere kiemplantjes van bv de klaproos niet kapot lopen en afgelopen week hebben we de bosrand bij de kabelbaan op orde gebracht. Dat leverde behalve 6m3 aan bramentakken ook zaailingen op die voor de meerbomen.nu actie in te zetten zijn: een 400-tal ligusters, hazelaars, kardinaalsmutsen en rozenstruikjes.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Ipenrode of Vogelenzang. Inmiddels draait de meerbomen.nu campagne op volle toeren. Overal in Nederland en in de regio kun je ook helpen als je je aanmeld bij ’ik doe mee’. Individueel of als groep, eenmalig of structureel. Alles kan.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .
Franke van der Laan