Iedereen weet wat azijnzuur is. Dat organische zuur is makkelijk te maken uit suiker of alcohol. Ook mierenzuur is wel bekend. Dat wordt gemaakt door insecten zoals mieren, bijen en wespen. De derde soort zuur in deze serie heet Oxaalzuur. Mierenzuur is het scherpst en oxaalzuur heeft juist een mildere smaak omdat de ketens van het zuur langer zijn. De naam Oxaalzuur komt van het plantje dat deze stof bevat en gebruikt als middel om vraat tegen te gaan: Klaverzuring, waarvan de Latijnse naam Oxalis is. Er komen in Nederland een viertal soorten voor, waarvan niet altijd duidelijk is of ze een inheemse of een uitheemse achtergrond hebben. Gehoornde klaverzuring is een van de algemeenste soorten, die ook flink in opmars is door klimaatverandering. Deze soort houdt nl van veel warmte en vocht. Je herkend hem aan de gele bloemetjes (foto:inzet) en de vaak wat paars aangelopen bladeren.
Bijzonder
Gehoornde Klaverzuring groeit graag tussen tegels in een stedelijke omgeving en ook in kassen. In tuinen wordt klaverzuring soms geplant, maar dat zijn meer de wit en paars bloeiende soorten met grotere bloemen. Er is ook een roze bloeiende soort die in tegenstelling tot de andere klaverzuringen niet 3 of 6 blaadjes op een steeltje heeft, maar 4.Bij die soort heb je dus bij elke blaadje het geluk van een klavertje 4. Die soort wordt dus ook wel Klavertje vier genoemd. Zowel de bloemen als de blaadjes van de Klaverzuringsoorten kunnen in salades verwerkt wordt. Niet puur, maar in een mix. De prettig zure smaak komt niet allen van het oxaalzuur, maar ook van het hoge vitamine C gehalte. Gehoornde klaverzuring maakt veel zaad dat zich makkelijk verspreid en kan zich tot een plaag ontwikkelen. Vaak wieden voor de zaden rijp zijn, helpt.
Waar
Wereldwijd bestaan er meer dan 900 soorten klaverzuring. De meeste komen in Zuid Amerika in tropische streken voor. Witte klaverzuring is een inheemse bosplant. De gehoornde klaverzuring is een cultuurvolger in verhardingen en kassen.