Na 11 dagen rondtoeren voor MoreTreesNow.Eco in Engeland en Ierland was het lekker om weer thuis te zijn. Maar natuurlijk draait het circus hier ook op volle toeren door. Het was fijn om te merken dat er ook tijdens mijn afwezigheid volop activiteit was geweest! Deze week kon de turbo weer aan. De eerste dag werd besteed aan het bekijken van de vorderingen op de verschillende projecten: Park 2020, Lincolnpark, de kas in Rijsenhout en het oogsten van boompjes op het Fort in Kudelstaart.
Het was en bleef t/m donderdag alleen behoorlijk koud met temperaturen rond nul graden. Dus op maandag trokken we ons terug om weer een stuk van de kas in Rijsenhout winterklaar te maken. Dat leverde nog bijna 100 kg pompoenen op die onopgemerkt waren gebleven onder het bladerdak. Nu de vorst de bladeren had gedood, kon je ze wel vinden.
Op dinsdag was de kas op Park 2020 aan de beurt waar de druiven hun blad bijna hadden laten vallen. Dat blad leverde 4 kruiwagens vol op. De duivenranken zelf snoeien we pas eind februari zodat we er 1.000 tot 2.000 stekken aan overhouden.
De toppen van onderop
Woensdag 6 december waren we uitgenodigd op de “top van onderop” van de Klimaatcoördinator van minister Jetten (foto). Dit vond plaats in Bussum in studio/theater het Spant en tot onze schrik krioelden daar meer dan 1.000 mensen door elkaar heen. Dat is geen ideale setting om effectief te netwerken. Ook hadden we geen sessie noch een stand kunnen regelen. Gelukkig was, na een niet effectieve dag, de borrel na afloop wel effectief en raakten we in gesprek met vertegenwoordigers van interessante organisaties en met ex-ministers.
Op donderdag was het extra bitterkoud en mistig maar we hadden ontdekt dat hazen bijna al onze appelboompjes op Lincolnpark hadden aangevreten. Als dat zo doorgaat hebben we in april geen levensvatbare appelbomen meer. Er moet dus haast (!!) gemaakt worden met een anti-hazen-hek (als biologische bestrijding, want doodschieten overwegen we niet eens). Om de kou dragelijk te maken boorden we gaten voor 80 palen in de grond en staken we de pizzaoven aan. Die middag was het tijd voor een 2e top van onderop. Deze vond plaats in het provinciehuis in Haarlem, georganiseerd door Arcadis/De Heidemij/onder een nieuwe naam Katalys. Die sessie met 40 mensen was gericht op het omgaan met financiële beperkingen, knellende regelgeving en het omgaan met het weerbarstige overheidssysteem. In totaal vonden we met elkaar een 80-tal ‘geitenpaadjes’ en trucs om als burgerparticipatieclubs verder te komen.
Recreatieschap Spaarnwoude
Op vrijdag hadden we de primeur dat we op een terrein van recreatieschap Spaarnwoude, waar we al 5 jaar heel graag aan de gang willen, aan de gang mochten gaan om boompjes te redden. Dat deden we met een bedrijf en 8 eigen vrijwilligers. De hoofdoogst daar werd gevormd door kersenbomen en meidoorns die oneindig gewenst zijn. De totale oogst bestond uit 1.250 boompjes van 18 soorten. Als onze aanpak gewaardeerd wordt, ligt op termijn 4.500 ha parklandschap klaar waar we mensen uit Amsterdam, de Haarlemmermeer en Haarlem kunnen betrekken om boompjes te redden. Parallel aan de Groene Weelde actie werden er 1.400 beukjes in Groenendaal verzameld door een andere groep.
Sorghbosch
Op zaterdag pikten we de oude routine weer op in het Sorghbosch. Op de van boompjes en zevenblad vrijgemaakte stukken landgoed hebben we nog 10.000 bolletjes geplant: bosanemonen, vogelmelk, narcis, daslook en sneeuwklok.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023