Deze column ’Ontdek de Flora en Fauna van de Haarlemmermeer’ schrijf ik sinds mei 2006. Inmiddels zijn er ruim 550 soorten behandeld. Van de meeste soorten is het niet moeilijk leuke informatie te vinden, maar om (zelf) een foto te maken, valt niet altijd mee. Gelukkig heb ik een aantal (natuur)fotografen die daarbij helpen. Jan Terwel maakte deze mooie foto van het Goudhaantje. Het Goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa. De vogeltjes wegen ergens tussen de 4 en de 7 gram (een normale brief weegt 20 gram!) en de lengte is maar 8,5 cm. Het Winterkoninkje, dat ook veel voorkomt, is net wat zwaarder. Ze heten Goudhaantjes omdat het mannetje een oranje streep over zijn kop heeft en het vrouwtje een gele, aan weerszijden geflankeerd door zwarte accentuerende strepen. Een Goudhaantje wordt meestal niet oud. 80%  haalt het eerste jaar niet. Het oudste exemplaar wat geringd terug gevangen is, was 7 jaar. De soort is niet bedreigd met een stand van  100-150 miljoen volwassen dieren, maar elk jaar neemt de populatie af met 3-5%.

 Bijzonder

Goudhaantjes zijn enorm bewegelijk. Ze leven in gemengde bossen en hun piepkleine snaveltjes zijn gespecialiseerd in het oppikken van kleine eitjes, luizen en larfjes die in spleten van een bast verscholen zitten of verstopt zitten tussen de fijne naalden van sparren, taxus, ceders en lariksen. Ze leven in groepjes vaak samen met mezensoorten. Er broeden ongeveer 50.000 paar in Nederland, maar in de winter komen er honderdduizenden bij uit noordelijke landen als wintergasten. Ze zijn zo klein dat veel mensen ze niet opmerken en daarom is het een hulpmiddel om op hun kenmerkende ijle piepkreetjes af te gaan. Kenmerkend voor Goudhaantjes is dat ze nauwelijks mensenschuw zijn. Ze leven in zo’n andere miniwereld en in de toppen van bomen dat ze geen idee lijken te hebben van de gevaren in de mensenwereld.

 Waar

Goudhaantjes komen in heel Eurazië voor in gematigde streken. Ze leven in gemengde en naaldbossen en komen ook veel voor in steden, vooral in de winter.