Het was deze oktobermaand extreem nat. De natste oktober maand sinds het begin van de weer registraties in 1901. En dat hebben we gemerkt. Drie keer ging de Meermond werkdag niet door: dat is nog nooit gebeurd. Op alle velden staat het water enkel diep boven het maaiveld. Gelukkig is er ook veel binnenwerk te doen zoals het leegruimen van kassen en voor het eerst hebben we dit seizoen weer insectenhotels gebouwd. Lekker bij de kachel.
Bomenseizoen
Na een vervroegde start van het bomenseizoen vorige week, om een slopersmachine voor te blijven, was deze week: de nationale klimaatweek, de nationale natuurwerkdag en de start van de landelijke Meerbomen.nu actie.
Van het bomen redden en ecologie centraal stellen, heb ik niet alleen als trekker van MEERGroen en meerbomen.nu maar ook als klimaatburgemeester een speerpunt gemaakt. Deze week kregen we een mooie hele pagina in de lokale krant (foto) met de urgente boodschap en de positieve uitnodiging om mee te gaan doen. Na 4 dagen is het nog ijselijk stil. Nog geen enkele reactie is er losgekomen op deze paginagrote boodschap! Dat is veelzeggend over het struisvogelgehalte van deze samenleving.
Maar wij gaan zonder ophouden door: Op donderdag zagen we kans om 1.400 stekken te maken van de windsingel van de tuin van Restaurant Den Burgh. Op vrijdag was de start van de Meerbomen campagne in Noord Holland. Maar liefst 80 mensen deden mee in Heemskerk op een terrein van de PWN (Provinciaal Water Net). Deze groep bestond uit de gedeputeerde, veel wethouders, een school en 15 Meerbomen coördinatoren. Die dag leverde mooie PR op, 900 boompjes en … kletsnatte kleren.
Maar het was een topdag waar iedereen toch van genoot. En kinderen geven helemaal niets om regen. Elk kind nam met zijn ouders één of meer boompjes mee. Op deze plek mochten we alle bomen, die zouden gaan sneuvelen bij het graven van een watergang, redden voor er een machine doorheen gaat. Dat is het model wat we overal zouden moeten introduceren.
Op zaterdag was de startdag in veel andere provincies. Zelf toog ik naar Utrecht waar we in Landgoed Zonheuvel met 21 mensen aan de gang gingen. Dat landgoed grossiert in Tamme kastanje zaailingen en die wil iedereen wel. Er staan er naar schatting 10.000 en die zouden een mooie trekpleister kunnen zijn voor wel 100 bomenhubs die er elk 100 daarvoor kunnen gebruiken. We kregen ondanks de regen 3.600 boompjes bij elkaar waarvan 1.900 tamme kastanjes. En zondag sloten we , weer in de stromende regen, de week af met een oogstdag in Hoofddorp, waar we met 8 mensen 1100 boompjes konden redden. En op die plek warende kersenbomen, hazelaars en meidoorns de kersen op de taart.
Klimaatweek
Als klimaatburgemeester krijg je toch net weer wat meer in gang. Zo raakte ik betrokken bij het nationale klimaatplatform dat deze week zijn eenjarig bestaan vierde. Om dat te vieren was er in Utrecht ruimte voor wat hapjes en een drankje en mogelijkheden om te netwerken met allerlei betrokken partijen. Daar komt vroeg of laat altijd wel iets uit.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023