De afgelopen maand oktober was de natste oktobermaand in 120 jaar.

Ideaal paddenstoelweer dus. Inmiddels hebben we zo’n 6.000 paddenstoelensoorten in Nederland ontdekt en beschreven. Hoog tijd om weer eens een soort nader te bekijken. Ik kreeg een mooie foto van een vaste toeleverancier: een fotografe met een goed oog voor mooie natuuropnamen: Marianne van der Linden. Het was een melkzwam en wel een bitterzoete melkzwam. Dat het een melkzwam is, kun je op de foto goed zien aan de witte druppels melk die uit de hoed druipen. Aan deze melkachtige substantie ontleent deze groep, bestaande uit 50 soorten (in Nederland), zijn naam. Het melksap is één van de vele determinatie-kenmerken. Dat sap komt ook bij beschadigingen uit de hoed.

 Bijzonder

Om de melkzwamsoorten uit elkaar te houden is er een hele reeks kenmerken en trucjes: zo kan het sap wit, oranje of waterig zijn. Er is ook een sterke relatie met boomsoorten. Deze soort komt uitsluitend voor met de beuk maar zo zijn er ook soorten die alleen met dennen, met eiken, met berken, etc. samenleven. De kleur speelt ook mee. Sommige soorten zijn (knal)rood, de steel kan dik of dun zijn, de hoed kan kleverig, viltig  of droog zijn. Ook de geur of de smaak kan bepalend zijn. De Vissige melkzwam ruikt sterk naar vis en sommige soorten ruiken weer naar maggi of kokos. Sommige smaken bitter en andere zoals de smakelijke of de vaaloranje melkzwam, zijn niet te versmaden. De bitterzoete melkzwam smaakt eerst zoet maar de nasmaak is sterk bitter. Een ander interessant kenmerk van sommige soorten is dat het witte melksap op een papiertje direct, of pas na indrogen, verkleurt naar zwavelgeel. Zo is er heel veel te ontdekken aan variatie in de natuur. En het leukste is: er is geen einde aan inspiratie en ontdekkingen die je kunt doen. Geniet er van!

 Waar

Melkzwammen komen alleen voor op het noordelijk halfrond. Het zijn allemaal symbiotische paddenstoelen die samenleven met bomen. Via hun  zwamvlokken maken ze mineralen beschikbaar voor bomen op arme gronden en daarvoor krijgen ze suikers terug.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl.  Alle columns vanaf april 2006 vindt u hier