Eind oktober is de herfst al goed onderweg en dat beginnen we nu ook te zien aan de vitaliteit van onze groenteplanten. De komkommers zijn al verdord en bij de tomatenplanten zien we dat ook gebeuren. Dat mag ook wel want volgende week willen we met het bosbeheer gaan starten. Dus we ruimen zoetjes aan al een paar weken en deze week hebben we er wat meer vaart achter gezet.

Toch zat er nog verbazend veel productie aan de planten en sommige bonen en pompoenen zijn nog volledig vitaal en in productie, net als pepers en paprika’s.

 Ringslangen

Door de rust in de tuinen was er ook ruimte voor  een leuk uitje. Per slot van rekening gaat het er in essentie om bij MEERGroen, om er samen wat leuks van te maken in evenwicht met de natuur. Ringslangen zijn een beetje een icoonsoort in Nederland. Al jaren werken we mee met ringslangen werkgroepen. Er zijn 2 grote ringslangen populaties in de regio: in Waterland en rond de Amstelveense poel. Helaas zijn de populaties in en vlak om de Haarlemmermeer door stompzinnig menselijk handelen en door bouwwerkzaamheden allemaal verdwenen.

Het meeste contact hebben we met de Amsterdamse werkgroep die vooral broedhopen bijhoudt in Waterland en Amsterdam Noord. In april worden er ca 30 hopen opgezet en de meerderheid daarvan wordt gebruikt voor ei-afzetting. In oktober wordt er geteld hoeveel eieren er gelegd zijn, want dan zijn de slangetjes op pad. Ik ging dit jaar mee naar de Diemervijfhoek. Daar lagen 3 hopen waarvan de eerste 230 eieren had (waarvan er 15 niet uitgekomen zijn) de 2e had er 16 (vorig  jaar 600…) en de 3e was de grote verrassing: 1045 (foto). Zoveel eieren in 1 hoop was een record. Dat betekent dat er ca 30-40 vrouwtjes van dezelfde hoop gebruik hebben gemaakt. Daarbij kun je dan 30-40 volwassen mannetjes rekenen en een stuk of 80-100 onvolwassen exemplaren. Heel groot is die populatie dus nog niet met 150 stuks. Al met al komen er elk jaar meer eieren en is het leuk om te doen. Overigens is op de fluctuatie geen peil te trekken. Een enkel vossenpaar, bunzing of reiger kan een halve populatie in een jaar oppeuzelen en sowieso  gebeurt dat met 80-90 % van de jonge slangetjes.

Bomenseizoen

Boompjes redden gaat het beste als ze in rust zijn en dus als de bladeren gevallen zijn. Dat is meestal rondom half november. Maar het is moeilijk om het enthousiasme af te remmen en dan is het ook in de week van 30 oktober tot 5 november de Nationale Klimaatweek en valt de Nationale Natuurwerkdag ook op 4 en 5 november. Tegen dat geweld kunnen we niet op en dus was het plan om 3, 4 en 5 november groots uit te pakken met de start van het MeerBomen.Nu seizoen. Eén van onze mooiste oogstlocaties is een inmiddels 8 jaar verlaten tennisbaan in Sassenheim. Al 3 jaar mogen we daar ‘vlak voor dat er gebouwd gaat worden’ zaailingen redden. Twee jaar geleden waren dat er 12.000, vorig jaar kon het alsnog en waren het er 25.000… en dit jaar zagen we dat er nog steeds niet gebouwd was en er weer 30.000 stonden. Deze zaailingen groeien in 2 cm diep gravel en hebben nog mooiere wortels dan boompjes van een kweker en ze zijn super makkelijk te oogsten. Dus die wilden we er op 4 november uit gaan halen maar helaas bleek deze week dat maandag 30 oktober de sloopmachine er doorheen gaat. Dus we hebben geregeld dat we zaterdag 28 en zondag 29 oktober nog zoveel mogelijk boompjes gaan redden. Als we er 15.000 of 20.000 kunnen redden zou dat een mooie vervroegde start van het seizoen zijn. Zaterdag waren het 2.230 boompjes van 23 soorten met 12 mensen en zondag 2100 met 8 mensen. Jammer van de 16000 andere, maar dit waren iig de meest waardevolle en mooiste exemplaren.

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023