Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
MEERGroen in de Duurzame Top 100 van Trouw:
Stichting MEERGroen staat dit jaar voor de 3e keer in de Duurzame Top 100 van Trouw: In 2020 stonden we op plek 18, in 2021 op plek 82 en dit jaar op plek 42. Dat is een eervolle plaats maar niet genoeg om onze missie kracht bij te zetten. Die missie is nog al veelomvattend: De mensheid verenigen voor een ecologische oplossing van de vele ecologische crises waar de klimaatcrisis er maar 1 van is.
Wij willen niet protesteren tegen iets wat ons niet bevalt: wij willen de CO2 die er al 40 jaar te veel in de dampkring zit er uithalen zodat we tijd winnen die er niet meer is om de energietransitie door te voeren. En dat kan, maar dan moet het wel de topprioriteit van alle klimaatbeleid worden. Blijkbaar door de 42e plek wordt dat niet zo gevoeld, want de nadruk ligt nog steeds overal op doorgroeien, geld, meer mensen en vakantie en als een struisvogel de kop in het zand steken. Wat we dit jaar aan klimaatrampen hebben meegemaakt gaat elk jaar erger worden, zo niet jaarlijks verdubbelen. Dat heeft te maken met de aard van exponentiële processen in de natuur. In het begin merk je er niets van als 2 blaadjes er per week 2 bijmaken. Maar als er 4.000 blaadjes zijn die in een week 8.000 worden, dan loopt het uit de hand. En in die fase zitten we nu in de klimaatverandering en dan komen de problemen ook op ons bordje en niet alleen in Pakistan of Griekenland.
Wij willen gebruik maken van deze gigantische groeikracht van de natuur en dan via de bomen. Een boompje van 50- 100 gram nu kan nl in een periode van 10 tot 20 jaar 500 tot 1.000 kg zwaar worden en 1.000 tot 2.000kg CO2 vastleggen. Zo kunnen we in 10 jaar de overmaat CO2 uit de lucht halen maar dan moet er wel een ordegrootte van 100 miljoen km2 bos aangeplant worden (in 10 jaar. Dat is veel, maar kan want ongeveer zoveel areaal heeft de mens wereldwijd inmiddels bijna onleefbaar gemaakt. En met bosaanplant en eco-restoration kunnen we tegelijkertijd deze gebieden weer leefbaar maken.
Wat is er deze week gebeurd:
Wat we in Heemstede en in de regio al meer dan 10 jaar doen, is een model voor wat we overal in Nederland en wereldwijd zouden willen. In Heemstede zijn we actief in veel landgoederen en in Meermond. Uit die plekken kunnen we elk jaar bijna 100.000 boompjes redden die daar niet zullen overleven door onderlinge concurrentie of houtsnippermachines. Die bomen redden wij met mensen die zich zorgen maken over hun toekomst en geven wij aan mensen die hun land ter beschikking stellen om die boompjes groot te laten worden. Doordat we dat gratis doen konden we in 3 seizoenen al 2 miljoen boompjes kwijt van 100-150 soorten .
Op de plek waar we de overmaat (niet alle) aan boompjes weghalen brengen we weer andere biodiversiteit terug. Ook dat moet je voorbereiden. Zo waren we deze week druk met onze eigen groep en medewerkers van een bedrijf om in het Sorghbosch een halve ha klimop- en zevenbladvrij te maken om daar later dit jaar, net als vorig jaar rond de vijver, 100.000 bollen te kunnen gaan planten (foto).
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. In het Sorghbosch proberen we grote oppervlaktes “zevenbladvrij” te maken zodat we er stinsenbollen kunnen planten in de winter. Vanaf 4 november als de boompjes in rust zijn, gaan we elke dag tot 1 april boompjes redden. Ook in Heemstede. Schrijf je in bij ‘Ik doe mee’ in de bomenplanner op meerbomen.nu
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .