Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Wat speelt er in de natuur: Lindepijlstaart
De grootste vlinders in ons land zijn nachtvlinders. Ze heten pijlstaarten. Die pijl komt van de kenmerkende punt die de rupsen op hun achtereinde hebben. Omdat de vlinders groot zijn, zijn de rupsen dat ook: zo groot en dik als de vinger van een man. De grootste pijlstaartvlinder is de ligusterpijlstaart met ca 10 cm vleugelspanwijdte. Recentelijk kregen we een vraag van een lezer over de vlinder op de foto die met grote kenmerkende groene vlekken op zijn voorvleugels. Dit is de lindepijlstaart. De linde is maar één van zijn waardplanten: de rups eet ook van iep, berk en kersenbomen. Deze vlinder wordt 6-8cm groot.
De meeste mensen zien nooit een pijlstaartvlinder omdat ze pas na middernacht actief zijn maar soms vind je ze rustend overdag in een hoekje. Zoals dit exemplaar.
Van nu tot september heb je kans om de gigantische rupsen aan te treffen. Als die uitgegroeid zijn, gaan ze een plekje zoeken aan de voet van de boom waar ze zich vol eten en gaan de grond in om te verpoppen. Dan worden de meesten aangetroffen en helaas ook vertrapt. De vlinders komen pas na mei van het jaar daarop uit de grond en uit hun verpopping. De lindepijlstaart is gelukkig niet zeldzaam en in Heemstede zijn lindes genoeg.
Wat is er deze week gebeurd:
We hebben deze week onze werkzaamheden op Landgoed Mariënheuvel afgerond. Met veel plezier hebben we van het Landgoed iets moois proberen te maken. Helaas is door de nieuwe beheerders alleen het verwijderen van Amerikaanse vogelkers (bospest) aan ons toebedeeld maar we willen werken aan maximale biodiversiteit en sociale cohesie en hebben daarom besloten om onze energie in andere groenprojecten te gaan steken.
Op Meermond is met het droge weer een hele nieuwe golf aan planten in zaad geschoten. We zijn daar naast het maaien en hooien dus druk bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk interessant zaad zoals die van de beemdooievaarsbek, wilde peen en zeepkruid.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. In het Sorghbosch proberen we grote oppervlaktes “zevenbladvrij” te maken zodat we er stinsenbollen kunnen planten in de winter. En op 1,2 en 3 september doen we mee aan het fetedelanature.nl
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .