Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

 Wat speelt er in de natuur: Bont Zandoogje

De vlinder op de foto is een Bont Zandoogje. Er komen twee zandoogjes algemeen in Nederland voor: Bruin Zandoogje en dit Bont Zandoogje. Beide soorten hebben als waardplant grassen waar de eieren op gelegd worden en waar de rupsen van leven. Genoeg te eten zou je zeggen. Het Bruin Zandoogje komt meer op het open veld met hoge grassen voor terwijl het Bont Zandoogje een grote voorkeur heeft voor bosranden met zon overgoten luwe inhammetjes. Dat zijn dus ook vaak tuinen. Op zo’n zonnige luwe plek kiest een mannetjesvlinder zijn territorium die hij fel verdedigd tegen andere mannetjes en andere vlinders en hij probeert daar vrouwtjes te lokken. Zandoogjes leven ongeveer 3-4 weken en komen tussen april en oktober voor in 2 of 3 generaties per jaar. Bijzondere van het Bont Zandoogje is dat hij tot het jaar 2000 weinig in Nederland voorkwam en sinds die tijd tot één van de meest algemene vlindersoorten is  uitgegroeid. Eindelijk dus eens goed nieuws uit de natuur. Een deel van de verklaring is ongetwijfeld de klimaatverandering waardoor het warmer is geworden.

 Wat is er deze week gebeurd:  

De bloemenweides zijn voor een deel uitgebloeid. Nu het weer droog is kunnen we nog zoveel mogelijk zaad proberen te verzamelen van de soorten die er nog zijn zoals beemddooievaarsbek, wilde peen en zeepkruid. Teunisbloemen en toortsen komen nog in zaad maar van het grootste deel van de akkerkruiden zoals klaproos is alle zaad al gevallen. Nu de grootste bloei over is, begint het grote maaien. De grote en vlakke stukken worden machinaal gemaaid en gefreesd maar op moerassige plekken en op hellingen (vooral in Meermond) kunnen machines niet werken, dus maaien we elke week bijna een halve ha met een bosmaaier. Het hooi laten we dan een week liggen zodat het de week erop nog geen 30 % weegt van het net gemaaide materiaal. We maaien daarbij plant specifiek. Dus alle leuke soorten laten we staan maar bramen, riet, Jacobskruiskruid, bijvoet en de meest brandnetels gaan eraf.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. In het Sorghbosch proberen we grote oppervlaktes “zevenbladvrij” te maken zodat we er stinsenbollen kunnen planten in de winter.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .