Een keer of 4-5 per dag ontmoet je iemand die als intro onderwerp vraagt: Alles Goed? Daarop kan ik nooit positief antwoorden. Alles is namelijk een heleboel. Dus als voor mij alles goed zou zijn, zou de klimaatcrisis opgelost moeten zijn, de oorlog in Oekraïne (en Jemen, Soedan, etc.) beëindigd moeten zijn en zou de dreiging dat Trump weer president zou kunnen worden afgewend moeten zijn en nog veel meer. Dus dat is dan ook het antwoord dat ik geef. Ik weet natuurlijk wel dat mensen dat niet zo bedoelen en ook daarover word ik redelijk diep bedroefd. Achter die vraag zit namelijk de gedachte dat het alleen om jou gaat en als het met jou goed gaat is ‘alles’ dus goed.

In dat perspectief is deze vraag de ultieme exponent van een geïndividualiseerde samenleving waarin het alleen om onszelf gaat en we niet verder kijken dan dat onze neus lang is.

Ik leef als ecoloog in een hele andere wereld waarin het niet om mij gaat maar om het algemene belang  van een samenleving in evenwicht met het ecosysteem die nog 100.000 jaar mee kan i.p.v. 5 of 10 jaar.  En met een stuk of 40 crises die we met deze manier van denken over ons afroepen, vraag ik mij ernstig af wanneer we van dit struisvogelgedrag afstappen en een keer de tering naar de nering gaan zetten.

De week in vogelvlucht

Van die sombere gedachten trekken we ons het grootste deel van de tijd niets aan. We streven er elke dag naar om onze leefomgeving een beetje mooier te maken en er met zoveel mogelijk mensen een leuke dag en uitdaging van te maken. En dat lukt elke dag wonder wel.

Zo langzamerhand hebben we voorlopig wel genoeg regen gehad. De grond is goed verzadigd en de regen begint nu een probleem te worden voor de bloemenweides, waar de zaden allemaal wegrotten zodat we ze niet meer kunnen oogsten en idem voor de tarwe die nog op het veld staat maar ook komt er een geweldige groeispurt op gang van ongewenste soorten. Het gewas en de grond zijn inmiddels zo nat dat er bijna niet meer te wieden en te maaien valt. Op de weinige droge moment hebben we gemaaid en gewied wat we konden. Dat lukte redelijk in Meermond en Lincolnpark. De overige dagen hebben we ons vooral in onze 2 kassen opgehouden. Daar kun je met dit weer nog goed werken dus vooral in de kas in Rijsenhout van 10.000 m2 is alles nu weer lekker op orde: tomaten en komkommers gedieft en geoogst, peulen, kapucijners en doperwten opgeruimd en op die plekken een serie gewone bonen gezaaid. Vooral een werkdag met een nieuw bedrijf (TCS) met 10 mensen van de afdeling personeelszaken, hielp daarbij prima. In één middag kregen we ze van totaal onervaren en bang voor elk vliegje en vlekje tot supergemotiveerd en productieve medestanders (foto).  Dat is elke keer een superervaring. Zowel hoe leuk het is en wat voor een eye-opener het voor kantoormensen kan zijn om in onze wereld te duiken. Ze komen nog vele keren terug. De eerste keer volgende week al. Dat is een goed teken!

Andere zaken

De eerste helft van augustus is altijd de toptijd van de bramenoogst. Dat viel deze week met de regen tegen want bramen kunnen niet zo goed tegen regen. Toch hebben we van 30 planten 36 kg van de 40 kilo rijpe bramen kunnen redden en afzetten. Volgende week wordt nog zo’n week en daarna zakt de oogst naar 15 en vervolgens naar 10, 5 en 2 kilo per week. Op Lincoln park hebben we de maaimachine ingezet op de ongewenste soorten. Dan zijn ze wel niet met wortel en al weg, maar ze maken in ieder geval een week lag geen miljarden zaadjes extra. Het natte weer nodige ook uit om de eerste 50 van 1000 fruit stuiken tussen de fruitbomen te planten. En op zaterdagmorgen hebben we ruim 1 m3 hout gezaagd in het Sorghbosch om de pizzaoven  op Lincolnpark  voorlopig van brandstof te vororzien.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023