Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

 Wat speelt er in de natuur: Zebrarupsen en Jacobskruiskruid

De eerste zomerbloei van de klaprozen en de orchideeën is nu achter de rug. Door de droogte was dat erg snel. Maar in de cyclus van de natuur zijn er altijd weer nieuwe planten die de rol van waardplant (voer voor de rupsen) en nectarplant (eten voor de volwassen insecten) invullen. Op dit moment staat onder andere Jacobskruid volop in bloei met gele composietbloemen. Op veel van die planten kun je in deze tijd geel zwart gekleurde zebrarupsen aantreffen. Ze zijn behoorlijk opvallend en dat is ook de bedoeling. In de natuur zijn opvallende kleuren vaak een waarschuwing dat er iets loos is en ook in dit geval is dat zo. Kruiskruiden bevatten nl een bittere stof (alkaloïde) die sowieso heel bitter en dus niet lekker is maar zich ook ophoopt in toxische hoeveelheden in de lever. Maar dat gebeurt alleen als kruiskruiden in droog hooi verwerkt zitten. Zelfs de damherten in de duinen wagen zich niet aan het eten van de verse planten. De zebrarups van de Jacobsvlinder heeft het zo geregeld dat hij de plant wel kan eten en de gifstof in zijn lichaam op kan nemen zonder dat hij er last van heeft. Maar vogels die deze rups eten komen van een koude kermis thuis en zullen hem waarschijnlijk uitspugen en zeker geen tweede exemplaar proberen. Ook de Jakobsvlinder heeft opvallende kleuren: blauw en rood: om dezelfde reden. Ook de vlinder bevat deze bittere gifstof. Overigens is de Jacobsvlinder een nachtvlinder (mot) die overdag actief is.

 Wat is er deze week gebeurd: Nog steeds stormschade opruimen

Op Meermond zijn we nog volop in de weer om omgewaaide bomen op te ruimen. Dat gaat nog wel een paar weken door. Dat komt bovenop het ander werk wat moet gebeuren: Zaad verzamelen voordat het op de grond gevallen is, het moeras bijhouden zodat het niet volgroeit met riet en elke week Japanse duizendknoop weghalen. Aan bramen maaien (ook heel nodig) zijn we nog niet toegekomen. Dat zal ons duur komen te staan want in deze tijd van het jaar groeien bramenstengels per week 70 cm of meer in alle richtingen.

 Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de slag in de boomgaarden en in de bloemenweides. Het is nu volop tijd om zaden te verzamelen uit bestaande bloemenweides. Met dat zaad kunnen we nieuwe bloemenweides aanleggen. 1 mooie klaproosplant maakt 100.000 zaadjes. Daar laten we 50.000 stuks van ter plaatse vallen en nemen wij er 50.000 mee voor elders. En zo gaat dat met alle soorten.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .