Oogsttijd van zaad, groente en fruit

Nu het voorjaar achter de rug is, hebben de planten energie opgedaan. Die energie wordt omgezet in  (groente) productie, de productie van zaad en de productie van vruchten. Daarom valt in deze tijd de zomervakantie. Dat was in het nabije verleden een belangrijke periode waarin iedereen vrij kreeg om te helpen bij het wieden, oogsten en inmaken zodat men weer een heel jaar te eten had. Tegenwoordig is dat een ver van mijn bed show voor de meeste (stedelijke) burgers. Die willen in hun vakantie alleen maar weg van het reguliere (kantoor)leven. Bij MEERGroen werken we mee met de cyclus van de natuur en deze tijd is de meest productieve periode van het jaar (t/m september) en we genieten van alles wat er te oogsten is. Deze week hebben we in 3 dagen tijd bijna 500 kilo groente en fruit geoogst. Dat was vorig week nog 200 kilo. Het is dus alle hens aan dek. Niet alleen in onze groentetuinen oogsten we maar ook in de bloemenweides, waar we zo’n 30 ha van hebben, is er van alles te oogsten. De eerste bloemenweides hebben we tussen 2007 en 2010 aangelegd. Die leveren elk jaar zoveel zaad dat we gestaag ons areaal uit kunnen breiden zonder al te veel zaad  te hoeven kopen. Vorig jaar hadden we tussen 1 juli en eind oktober 150 kilo zaad geoogst en daar willen we dit jaar ruim overheen. De eerste soorten die we oogsten zijn de ratelaar en de koekoeksbloemen. Deze week waren de klaprozen oogstrijp. Elke dag oogsten we  tassen vol met stro met zo veel mogelijk zaaddoosjes. Uit 1 m2 stro zeefden we deze week 10 kilo zaad en in 1 gram zaad zitten wel meer dan 20.000 zaadjes. Al die piepkleine zaadjes kunnen uitgroeien tot een plant met 200 tot 500 bloemen die elk weer 200 tot 400 zaadjes produceren. Naast klaprozen zijn we ook begonnen met weede, avondkoekoeksbloem, bolderik, moeraskartelblad, margriet, kamille, gele ganzenbloem, slaapbol, vingerhoedskruid en nog diverse andere soorten. Die zaden drogen we op een zeil in de kas in Rijsenhout en als ze gezeefd zijn gaan ze in de koele opslag in ons gebouwtje in de Meijerslaan. Eén kilo van dat hele fijne bloemenzaad kost als je het moet kopen wel 100 tot 250 euro afhankelijk van de soort.

Andere zaken

Het verzamelen van zaad combineren we met het op orde brengen van de bloemenweides door ongewenste soorten weg te wieden. Dat is deze week gebeurd in het Pabstlaan fruitpark en de Jansonius natuurstrook, de Kohnstamm en Meermond bloemenweides en de IJtocht zone.

Elke dag zijn er weer nieuwe mensen die het leuk vinden om één of meerdere dagen te helpen. Zo hadden we deze week iemand uit Korea, 3 koks uit Amsterdam en een kandidaatsbestuurslid die een dagje mee hielpen en gedurende de hele week 1 tot 4 mensen vanuit de reclassering. Bij de laatste groep focussen we er op dat we het samen leuk maken voor elkaar en de natuur en die aanpak slaat goed aan. Inmiddels zijn er al meer dan 30 mensen die op deze manier een hele andere kijk op de samenleving hebben gekregen. Bij ongeveer 20 % slaat de aanpak niet aan maar minstens 30- 40 % vindt het leuk en nuttig om te doen. De rest hangt er een beetje tussenin. We maken dan ook dagelijks een zo gevarieerd mogelijk programma.  Meestal 3 tot 4 en soms 6 verschillende projecten per dag. Eén van de leukste dingen van deze week was het opbouwen van de leemoven op het Lincolnpark. De eerste leemlaag van 8 cm dik is gereed. Volgende week gaan we de 2e isolerende laag met veel stro er doorheen aanbrengen met daartussen een net van kippengaas om de wand te verstevigen (foto) e

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023