De kracht van de natuur: wat doen we er aan

De grote happening deze week was de zomerstorm op woensdag 4 juli. Deze storm hield vooral in onze regio huis met windkracht 11. We kunnen eindeloos wachten op wetenschappelijk bewijs, of dit nu wel of niet aan de klimaatverandering te wijten is, maar voor ieder weldenkend mens is het duidelijk welk kant het opgaat. Wanneer gaan we er nu eens een keertje wat aan doen? Dit jaar windkracht 11, volgend jaar 12 en over 5 jaar tropische orkanen (en de rest)? Het lijkt erop of iedereen de andere kant op kijkt en vooral bezig is met eigen beslommeringen en vakantie… In Heemstede zijn er bomen van 1,5 m diameter bij de grond afgebroken. De afgebroken bomen, takken en bladeren zijn niet te tellen. Groenbedrijven en gemeente draaien dagenlang overuren. Ook wij zijn al een paar dagen aan het  puinruimen geweest.

Onze (ecologische oplossing) van de klimaatcrisis is niet gericht op doorgroeien met zonnepanelen, maar op een manier om de overmaat aan CO2, die er al te veel in de dampkring zit, in 10 jaar er uit te halen. Dat kan (als we willen) door massaal overal bomen te planten, want voor 1 kilo hout is bijna 2 kilo CO2 nodig. En een zaailing van 1 ons groeit in 10 jaar tijd naar een boom van honderden kilo’s en in 40 jaar naar meer dan een ton. Dan moet het netheidsidee van glad geschoren gazonnetjes maar wijken voor het grotere belang om onze beschaving een toekomstperspectief te geven en de samenleving raakt er dan eindelijk van doordrongen dat ecologie belangrijker is dan economie. Met de meerbomen.nu aanpak (in aanvulling op wat kwekers kunnen leveren) kunnen we alleen al in Nederland jaarlijks bijna gratis uit de natuur  5 miljard bomen beschikbaar maken van 100 verschillende soorten. Dat is ruim genoeg voor dit landje. Laat staan wat er in de rest van de wereld nog kan.  Er zijn genoeg bomen die ook voedsel kunnen leveren maar dan moeten we ons voorkeursmenu maar een beetje aanpassen. Is dat teveel gevraagd voor een toekomst die 100 jaar of meer meekan i.p.v. 10?

Het lijkt me inmiddels duidelijk dat we als mensheid niet opgewassen zijn tegen natuurkrachten. Wanneer gaan we dan een keer meebewegen in plaats van stug voor wat geld en onmogelijke oneindige groei in een eindig ecosysteem, onze toekomst weggooien?

Natuurontwikkelingen

Ons havikennest bleek bij het ringen toch een sperwernest. Maar alle 5 de jongen zijn gezond geringd en vliegen deze week uit.

Andere zaken

De dag voor de storm hadden we een bedrijf op bezoek die ons een halve dag hielp om het terrein van onze nieuwe uitvalsbasis (vanaf 1 november) in te richten. Ze hielpen met het planten van meer dan 100 appelboompjes, het inzaaien van 1.000m2 bloemenweide en het wieden tussen de 8.000 boompjes van onze windsingels. Ook de bouw van de pizzaoven vorderde weer: er is een zandhoop gevormd waarop we de leemwand kunnen bouwen. Als die leemwand klaar is halen we het zand er uit. Helaas waren alle boompjes de dag erna bij windkracht 11 scheef gewaaid. Maar ook dat is al weer hersteld.

Ook is deze week volop het verzamelen van bloemenzaad op gang gekomen. Vorig jaar hadden we ca 150kg zaad. Dit jaar willen we nog meer proberen te redden. Daar kunnen we dan veel nieuwe bloemenweides mee inzaaien op een betaalbare manier.

Ook een veelbelovend gesprek met een heel groot bedrijf met honderdduizenden werknemers kwam op gang. Tot 1 november gaan we nader kennismaken via 5- 6 werkdagen. Vanaf november met de meerbomen.nu actie komen ze in heel Nederland helpen. En wellicht worden ze dan partner in meerdere landen en zelfs wereldwijd. Die kant willen op met meer bedrijven. Er staan  50.000 vrijwilligersuren in de planning in Nederland. Die kunnen we goed gebruiken.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023