Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Wat speelt er in de natuur: Libellen en Kruisbessen
Inmiddels ligt het voorjaar achter ons en zitten we in de zomerperiode. Voor mij begint de zomer als de grote sabelsprinkhaan overal zijn naaimachinegeluid laat horen. De eerste keer hoorde ik dit op 30 juni in Meermond. Ook libellen horen bij de zomer. Er zijn 3 typen libellen: de kleinste heten juffertjes en deze vouwen hun vleugels in rust boven hun rug. De ‘gewone’ libellen zoals de oeverlibel zijn een cm of 4 groot en houden, net als de 6-8 cm grote glazenmakers, hun vleugels in rust breed uitgespreid. Libellen zijn jagers vooral de larven die onder water leven. Glazenmakerlarven leven daar wel 2-5 jaar, voor ze, zoals dat heet, ‘uitsluipen’ oftewel volwassen worden. Van een afzichtelijke larve veranderen ze dan in een sierlijke libelle. Ook volwassen libellen leven van de jacht en dat leven duurt maar 4-6 weken. Ze vangen insecten in volle vlucht. Deze week troffen we een 8 cm grote Keizerlibel aan op Meermond. Dat is de grootste soort van Nederland. Hij is helderblauw gekleurd. Naast deze blauwe soort bestaat er ook een vroege glazenmaker, die bruin is, en een groene glazenmaker. Ook de paardenbijter is blauw. Die laatste heet zo omdat mensen vroeger dachten dat ze paarden beten en dat paarden daardoor schichtig werden maar de libellen joegen op dazen en horzels. Dat waren de soorten waar de paarden schichtig van werden.
Ook in het plantenrijk zijn er volop ontwikkelingen. Op dit moment zijn de kruisbessen rijp. Dat is een ouderwetse soort die ook wel klapbes heet. Heerlijk verfrissend van smaak en lekker om jam en vlaaien mee te maken. Elke struik kan wel 2- 5 kg vruchten dragen (foto).
Wat is er deze week gebeurd:
Meermond stond deze week ook op de politieke agenda. Er was een CDA themadag over wonen in de natuur in Tiny Houses. Daar moesten we natuurlijk het fijne van weten. Gelukkig komen er geen Tiny Houses op Meermond maar op de waterzuivering ernaast. We hopen dat niet de volle 1,5 ha daarmee wordt volgebouwd en dat er ook ruimte komt voor een (natuur- en milieu) centrum van ‘Central Park Kennemerland’ met een bundeling van Landgoed Hageveld, De Herenboeren, Natuurspeelplaats Meermond, Het Cruquius museum en slot Heemstede met volop ecologische, recreatieve en cultuurhistorische inspiratie en mogelijkheden. In een samenleving die uit elkaar aan het vallen is door de effecten van bureaucratie, korte lontjes en individualisme kunnen we zo’n plek waar iedereen zich bij betrokken voelt, wel gebruiken.
Op Meermond hebben we riet gehooid, bloemenzaad gewonnen en weer en stukje gemaaid voor volgende week om te hooien.
Ook in het Sorghbosch hebben we de draad weer opgepikt nu de stinsenplanten veilig onder de grond gegaan zijn. De zomer is de tijd om ongewenste ondergroei kruiden te verwijderen. In het Sorghbosch zijn dat vooral zuring, akkerkool en zevenblad. Als we daar een slag in maken kunnen we einde van het jaar weer nieuwe bollenvelden inplanten
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de slag in de boomgaarden en in de bloemenweides.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .