In deze column probeer ik sinds 2006 zoveel mogelijk soorten planten en dieren die in de Haarlemmermeer voorkomen te belichten. Dat zijn er ca 10.000, dus ik ben nog wel 300 jaar zoet. Roofdieren spreken altijd aan en daar zijn er niet zoveel van. Daarom is het best bijzonder dat vorige week een nieuwe soort marter ondubbelzinnig werd bevestigd. Ergens midden in Hoofddorp lag hij zo langs de weg. Puntgaaf. Mogelijk aangereden of anders slachtoffer van vogelgriep of een andere ziekte. Naast wezel, hermelijn, bunzing en steenmarter is de boommarter nu de 5e soort marter waarvan zeker is dat hij in de Haarlemmermeer leeft. Een jaar of 5 geleden had ik al vage meldingen, maar die konden we niet bevestigd krijgen. Hopelijk heeft dit mannetje dus al een jaar of 5 of meer gezorgd voor jongen, zodat de populatie met hem niet meteen is uitgestorven. Ook van de steenmarter heb ik aangereden exemplaar mogen ontvangen en een wildcamera bij een verblijfplaats gehad. Bunzingparen zijn er bij tientallen. Van wezel ken ik 4 plekken en van hermelijn 2.

Bijzonder

De boommarter is gespecialiseerd in het jagen op eekhoorns. Maar die hebben we nog niet hier. Maar hij is niet kieskeurig en eet ook vogels, muizen en fruit. De boommarter was bijna uitgestorven maar is de laatste tientallen jaren met een opmars bezig. Vooral op de Veluwe en in de binnenduinrand is de stand weer aan het toenemen. De dichtstbijzijnde plekken buiten de Haarlemmermeer zijn de landgoederen in Heemstede en Hillegom. 8 Jaar gelden kreeg ik ook een aangereden exemplaar uit Lisse aangeboden, net buiten de ringvaart.

 Waar

Waar we dit exemplaar hebben gevonden maken we niet bekend omwille van het feit dat sommige mensen dan gaan proberen ze te fotograferen of het nest te vinden of verstoren. Graag krijg ik meldingen van marters en  andere soorten. Op naar de das, de nerts en de otter! Onze polder wordt er alleen maar mooier van als er meer biodiversiteit is.