Heemstede natuurnieuws 14 mei 2023:  Solitaire bijen en wespen

Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

Wat speelt er in de natuur:  Witvlekwespbij (foto)

Van maart t/m juli is de bloeiperiode op zijn hoogtepunt. Dat is de tijd dat bijen hun werk doen en als dank daarvoor nectar en stuifmeel verzamelen waarmee ze zichzelf en hun kroost groot brengen. Er waren in Nederland zo’n 450 soorten bijen, waarvan er 40 hommels waren en 2 of 3 soorten honingbijen. Inmiddels zijn daar nog 250 soorten van over. Waarom: teveel kale bloemloze gazonnetjes en weilanden, teveel spuiten en…. teveel honingbijen, die wat er aan eten is weg snoepen voor de wilde bijen. Honingbijen maken 10 tot 50 kilo honing per volk om de winter door te komen en omdat alles en iedereen dat probeert  af te pakken, hebben ze angeltjes om zich te verdedigen. Dat zou u ook doen als iemand uw voorraadkast ongevraagd leeg wil plunderen. De wilde bijen zijn meest solitaire bijen en die hebben geen angeltjes, want ze brengen 1 druppel nectar en 1 klontje stuifmeel samen voor 1 eitje. Ze leggen dat in holletjes in hout of in de grond. Van wespen zijn er veel meer soorten: wel 12.000 in Nederland. Volwassen wespen eten ook  nectar maar jonge wespen worden groot gebracht op levende prooien. Voor elk soort insect is er wel een soort (sluip)wesp. Ook bestaan er wespbijen. Dat zijn bijen die het gedrag van wespen hebben overgenomen. Het zijn parasitaire bijen die het eitje van een andere bijensoort doden (meestal een zandbij) en dan peuzelt het larfje van de wespbij de etensvoorraad op die de andere bij voor haar jong bijeen gebracht heeft. Zoiets heet “koekoeksgedrag” en dat komt veel meer voor in de insecten- en wespenwereld. Op de foto staat een Witvlekwespbij. Zij verzamelt dus geen nectar en stuifmeel en laat het werk door een ander doen. Er zijn 46 soorten wespbijen.

Wat is er deze week gebeurd:

De lente is  lekker op gang. Mooi weer met af en toe een bui. Prima groeizaam weer. Vanaf half mei gaat de groei zo hard, dat als je je niet goed hebt voorbereid, er geen houden meer aan is. Dat overkomt ons niet. Dus afgelopen vrijdag hebben we op Meermond één van de laatste rustige werkdagen gehouden waarin we lekker met de hand kleefkruid, Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en bramen uitstaken en trokken. Vanaf volgende week lukt dat niet meer en is het (selectief) maaien geblazen. Maar daar krijg je dan wel voor terug dat de klaprozen, orchideeën, korenbloemen etc., volop gaan bloeien. Dus dan wordt het extra buffelen en extra genieten.

 Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en zaterdags in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de boomgaarden en bloemenweides werken zoals die aan de Kohnstammlaan, de Vrijheidsdreef, de Cruquiusweg, bij slot Heemstede en aan de Thorbeckelaan.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .