Veel natuurwerk is in feite een race tegen de klok. Maar wat we inmiddels ontdekt hebben, is dat als je je daarover niet te druk maakt dan schiet het werk lekker op. Twijfelen en vergaderen kost zeeën van tijd, die  je beter kunt gebruiken om lekker aan de slag te gaan. Het begon al op zondag: In de Nanningatuin. Daar staat een gigantische wilg van ongeveer 70 jaar oud. Deze groeit bijna horizontaal het Geniekanaal over. Hij is nu zo groot dat hij over de 20 m brede vaart tot over het gazon van de overburen steekt. De stam zelf meet inmiddels 5 m omtrek en zijn takken mogen er ook zijn. Dus er moet al jaren iets aan gebeuren. Vorige week trok ik de stoute schoenen aan en zaagde 10 tot 12 takken van 15 cm diameter af. Die vallen dus allemaal in het water: weer een potentieel probleem. Afgelopen zondag begonnen we maar eens met zijn tweetjes om die uit de sloot te trekken en in minder dan 3 uur hadden we de meeste er uit en klein gezaagd. Nog 2 te gaan en klaar is kees: viel best mee.

Maandag werd besteed aan het zaaiklaar maken van de voedseltuin op Park 2020, net als de woensdag. Inmiddels zijn drie weken na het afronden van het bomenseizoen 8 van de 12 teeltvakken al weer klaar en ingezaaid.
Op dinsdag hadden we nog een laatste bomenactie: 3.000 boompjes planten in Rijsenhout bij de Arendshoeve in de vorm van een windsingel. (foto) Dat ging snel met 8 mensen. Van al onze 160.000 bomen hebben we nu alleen nog 2.000 lariksen over. Die planten we in het Lincolnpark uit om ze volgend seizoen weer beschikbaar te hebben.

Ook de kas in Rijsenhout heeft zijn tijd nodig : druppelirrigatie aanleggen, zaaien en wieden. Nog 1500- 2000 m2 te gaan en wat we gezaaid hebben begint al aardig boven de grond te komen. Aan een cateraar hebben we de eerste oogst al gebracht. Over 3 weken kunnen we zelfs elke week leveren.

Op woensdag was ik uitgenodigd in een bomenseminar in Den Haag. Het is verdrietig om te zien hoeveel moeite zo’n gemeente erin steekt voor maar een paar bomen en met hoeveel gesteggel en kosten dat gepaard gaat. Dan is het fijn om relaxed over de MEERGroen en meerbomen aanpak te kunnen vertellen. Wij doen geen 20 bomen voor 10.000 of 20.000 euro maar 1,6 miljoen bijna voor niets.

De spannendste actie van deze week was het overleg of we het met een paar partners aandurven om een experiment met 24,5 ha agro forestry op te pakken. Die potentiële partners kwamen donderdag bij elkaar voor een werkdiner bij Farmkitchen en daar kwamen we met veel energie tot elkaar. Op naar volgende week om als serieuze partij met de provincie nader te gaan overleggen. Wordt vervolgd.

Vrijdag was een relaxte werkdag op Meermond met 14 mensen waar we vooral berenklauwen en bramen  verwijderden. Het was heerlijk weer en volop lente .

Zaterdag vroeg het Pabstlaan fruitpark aandacht: Jammer genoeg kwamen er maar 4 mensen helpen. Dus we kwamen niet verder dan flink wieden een paar nieuwe fruitstruikjes planten. Het snoeien van de fruitbomen schoot er bij in. We bespraken ook de wensen om het 1,5 ha grote park uit te breiden naar 2,5  ha. Daar hebben inmiddels we geld en toestemming voor gekregen.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer