Na 2 drukke weken in het buitenland en meteen daarna de eindevaluatie van het meerbomen project was het niet erg dat het deze week iets rustiger was. Die rust was nodig om 400 mailtjes weg te werken en de achterstand in te halen van het inzaaien van alle groentetuinen: Nanninga bad (1.000m2), Den Burgh (400 m2), Park 2020 (1.500 m2) en de kas in Rijsenhout (inmiddels 7.000 m2). Een complicerende factor in de Voedseltuin op Park 2020 was dat deze helemaal verrommeld en vastgelopen is door het in- en uitkuilen van 160.000 boompjes en het geloop wat daarbij komt kijken. Dus naast wieden moeten alle plantvakken ook nog handmatig of met de spitmachine rul gemaakt worden. Dat is inmiddels gelukt in 7 van de 14 vakken. In de kas in Rijsenhout is de situatie iets makkelijker omdat we daar alles zoveel mogelijk hebben klaargemaakt gedurende de winter. De complicerende factor daar is dat er nog niet in alle vakken water is. De hoofdleidingen moesten nog aangelegd worden voor 3.500 m2. Dat is deze week gebeurd voor 1.000 m2. Vanaf 15 februari is nu 5.000 m2 van de 7.500 m2 ontgonnen oppervlakte ingezaaid. De Voedseltuin in het Lincolnpark is weer een ander verhaal. Die 10.000 m2 is pas beschikbaar gekomen op 1 maart, als een vrij doods en kleiig aardappelveld, en er is nog niets behalve een windsingel en een keet. Van een ‘subtraat’ waar gewassen eigenlijk alleen groeien op kunstmest, zijn we bezig de grond levend en gezond te maken. Dat neemt nog wel even tijd in beslag. De klus van deze week was de aanplant van de boomgaard van 100 halfstam fruitbomen (met 15 m3 compost als toegift). Ook maakten we een start met het schilderen van de keet van Dura Vermeer in MEERGroen kleuren (foto)

Op maandag kwam er nog als verrassing bij dat onze trouwe aanhanger total loss werd verklaard door de garage: te oud en teveel gebreken. Dus op stel en spong is er een nieuwe 2e hands aanhanger aangeschaft Die werd meteen van 500 kg ruige mest voorzien voor een uitgestelde NLdoet werkdag. Met een ploegje van 8 mensen hebben we 40 van de 80 fruitbomen in de IJtocht zone voorjaarsklaar gemaakt: d.w.z. gesnoeid en boomspiegels van mest voorzien en we hebben nog een stukje  bloemenweide gemaaid en gehooid.

Bij Dura Vermeer komt er opeens op allerlei manieren energie los. Ze helpen bv enorm mee om het Lincolnpark in te richten en deze week zijn we via hen ook betrokken geraakt bij het Green Mile project om bij station Hoofddorp de biodiversiteit te inventariseren en op te krikken. Dat is natuurlijk wel aan ons besteed!

Mario werkt intussen gestaag door zowel aan de Park 2020 tuin als aan de laatste bomen die er nog over waren. Deze week is er ook weer een flinke deuk in het laatste 10.000 bomenvoorraad geslagen: alle 2.500 boerenjasmijn zijn nu weg. Er is zicht op een afnemer van alle lariksen (4.200) en op 11 april kunnen we wellicht de meeste wilgen-en esdoornrestanten (1.500 en 1.200) ergens planten.

Op Park 2020 waren er ontwikkelingen over de verhuizing. Mede dankzij steun van alle klanten, doordat er pas in juli 2025 gebouwd kan worden op Park 2020, en dat we onze uiterste best doen om naar Lincolnpark te verhuizen maar daar kan op zijn vroegst in juli 2024 stroom en water kan worden aangesloten. Daarom ia de deadline van de verhuizing op Park 2020 naar na 1 november verschuiven.

Last but not least was er een interessante ontwikkeling dat de provincie in de Haarlemmermeer een terrein van 24.5 ha beschikbaar maakt voor een agroforestry experiment. Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn om onze ambachtelijke streekproductie op een hoger plan te brengen. Maar ca 50 boeren zagen in de gunstige pachtcondities ook wel wat in het aanbod. Dus of we een concurrerend voorstel rondkrijgen met voldoende sterke partners gaan we zien in de komende maanden.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer