Afgelopen week hebben we een beetje afscheid genomen van de winter. In de winter zijn de bomen in rust en zijn ze zonder al te veel schade uit te spitten en te herplanten. Dat is dus de tijd voor de meerbomne.nu actie. Deze actie heette eerst het Haarlemmermeerse boomweggeefmodel. Sinds 2009 geven we overtallige bomen die elders dood gaan weg aan mensen die ze ruimte geven om groot te worden. Dit seizoen hebben we in heel Nederland en Duitsland bijna 900.000 boompjes gered en uitgedeeld.150.000 daarvan uit en om de Haarlemmermeer. Dat doen we van 15 nov tot 15 maart; eerst aan grote (semi)professionele afnemers zoals boeren en gemeentes. Maar we willen ook de burger bedienen. We hielden dus ca 50.000 leuke boompjes apart en die gingen er afgelopen week uit: zondag 12 in Aalsmeer aan 400 mensen, woensdag 15 in Hoofddorp aan 150 en zaterdag 18 in Sassenheim aan 300.Dan zijn onze bomenhubs weer leeg en worden ze groentetuinen, bloemenweides en zelfs een heel klimaatbos. Van de 200 soorten zijn kersen en noten-bomen het meest populair, maar ook de veldesdoorn vindt graag aftrek.
Bijzonder
We hadden er ongeveer 15000 staan en die zijn allemaal weg. Veldesdoorns leveren hard hout dat goed is voor gereedschapstelen en als brandhout. Ook zijn veldesdoorns heel makkelijk te snoeien en vormen dan dichte vertakkingen. Dus als onderdeel van hagen en windsingels zijn ze heel populair. Het was opvallend hoeveel mensen op zoek zijn naar boompjes voor hun paarden. Het snoeihout wordt aan die dieren gevoerd. Dat is blijkbaar goed voor de spijsvertering. De veldesdoorn heet ook wel Spaanse aak. Dat aak komt van eik (vanwege het eveneens harde hout) en Spaans geeft aan dat het een vreemde soort eik gevonden werd. De zaden kiemen makkelijk in de schaduw van ondergroei en het blad is een goede bodem verbeteraar. Oudere takken van de veldesdoorn krijgen kenmerkende kurk lijsten (foto)
Waar
De Veldesdoorn is een door en door Europese soort die overal voorkomt behalve in het uiterste noorden. Hij groeit wel op alle gronden met liefst wat kalk behalve waar het extreem nat of zandig is.