Vanaf deze plek wilden wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

 Wat speelt er in de natuur:

Deze week vielen er drie opmerkelijke zaken op bij het werken in Groenendaal. De eerste was minuscuul en de twee andere zaken waren enorm. Het kleine wondertje bestond uit blauwe paddenstoelachtige blobjes van nauwelijks 1mm groot (foto 1).

Het waren de plasmodia van slijmzwammetjes die de welluidende naam van “Variabel kristalkopje” hadden. Slijmzwammen komen vrij veel voor en hebben vaak hele mooie kleuren. Het zijn echter geen paddenstoelen, geen bacteriën en ook geen planten. Het is een soort primitief overblijfsel uit de vroegste ontstaansgeschiedenis van het leven. De slijmzwammen leven los als amoeben in rot hout of in de grond en jagen daar op bacteriën. Wat ze extra bijzonder maakt is dat hun celkernen nog de zelfstandigheid hebben om zich apart voort te planten. Dat proces speelt zich af in deze plasmodia waarin deze amoeben zich verzamelen. De buitenste cellen offeren zich op door een soort vel te maken en daarbinnen vervloeien alle cellen zodat de losse celkernen zich in een ingewikkeld proces kunnen vermenigvuldigen en tot sporen kunnen omvormen. Ook  apart is dat die  plasmodia zich kunnen verplaatsen.

Wat in Groenendaal ook opviel was dat de linden rond de lindenpoel (bij de grote parkeerplaats en het restaurant) er slecht aan toe zijn. Een aantal is al omgevallen. Wat problematisch is dat letterlijk alle exemplaren die er nog staan (van 300 jaar oud), door verkeerd beheer in een ver verleden, naast een rechte stam ook zware takken hebben  die ver uit het lood staan. Die takken zijn zo groot dat ze bij de geringste storm de boom kunnen laten instorten. Dat risico wordt 100x minder als die zware takken verwijderd worden maar de boswachters mogen er niet aankomen door onbegrijpelijke regels. (foto 2)

 

Wat is er deze week gebeurd:

Het derde opvallende feit is nog veel groter: We hebben zowel vorige week als deze week uitgebreid gewerkt aan bramenopslag. Vele hectares van Groenendaal zijn totaal overwoekerd met bramen die elk jaar, in alle richtingen, wel 6 meter verder groeien. Nu hebben we niets tegen braamstruwelen maar in Groenendaal is het een plaag geworden.  Met 20 mensen hebben we in 2 dagen tijd wel 1 ha bramen verwijderd (foto 3 voor en foto 4 na een dag werk)

en niet zoals bedrijven dat doen door bovengronds alles af te maaien. Dat helpt niets want een jaar later zijn de wortels weer aan alle kanten 6 m terug gegroeid. Wij halen ze met wortel en al weg. Met die bramen gaat stap voor stap de recreatieve en cultuurhistorische waarde van het landgoed achteruit en helaas is er ook een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor deze bramenplaag: de meer dan 1 miljoen liter hondenplas die jaarlijks over het voedselarme duinzand wordt uitgestort en dat al meer dan 50 jaar. Daar zit zoveel stikstof in dat Groenendaal en veel andere terreinen een stevig stikstofprobleem hebben. En daar hebben de boeren in dit geval niets mee te maken…..

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Het redden van boompjes blijven we doen tot 1 april.  Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen. Zie de bomenplanner op meerbomen.nu voor details

 

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl of meld je aan bij  IK DOE MEE op meerbomen.nu.