Vanaf deze plek wilden wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Wat speelt er in de natuur: Effecten van de hongerwinter
Iedereen houdt van grote bomen … zolang ze niet te dicht bij huis staan. Mede daarom is Groenendaal zo populair als wandel- en honden uitlaatgebied. De oudste bomen van dit landgoed dateren van 1700- 1750. Je herkent bv deze oude eiken aan omdat ze inmiddels 5,5 m in omtrek zijn. Maar in een inspirerende omgeving lopen, is nog wat anders dan het landschap lezen. Daarom attendeer ik u graag op iets wat mij opviel en wat daar achter zit. Zie de foto van een eik bij de grote parkeerplaats aan de Sparrenlaan (met alleen maar dennen….). Dat is één van de tientallen eiken in Groenendaal die niet 1 stam heeft maar meerdere. Wij vroegen ons ooit al af wat daarmee gebeurd was. Cruciaal daarbij, is bepalen hoe lang geleden die stammen ontstaan zijn. Wij kwamen uit op het feit dat die eiken afgezaagd zijn in de hongerwinter van 1944-1945.De bevolking crepeerde toen van de kou en honger. Elke boom met meerdere stammen op borsthoogte is midden in de nacht afgezaagd met gevaar voor eigen leven, want als je betrapt werd, werd je doodgeschoten of in de gevangenis gegooid. Op deze manier het landschap en dus ook de (geschiedenis van de) bomen lezen is een manier om meer begrip, respect en waardering voor de natuur te krijgen waar we als mensen niet boven staan, maar onderdeel van vormen.
Wat is er gebeurt deze week:
Deze week was het weer perfect na een paar weken met regen en vorst. Ideaal weer om lekker buiten bezig te zijn en daar hebben we volop gebruik van gemaakt. Elke dag hebben we gewerkt aan ons meerbomen.nu project. In totaal zijn er 20.000 boompjes uitgedeeld uit de bomenhub voorraad en in dezelfde week zijn er ook weer 10.000 gered/verzameld. In Heemstede hebben we 2x in wandelbos Groenendaal gewerkt. Op donderdag met een ploeg stevige mannen van een bank en dat leverde met 15 mensen bijna 4.000 beukjes op die erg gewild zijn. Op vrijdag hebben we met de vrienden van Groenendaal en de Meermondploeg met bijna 20 mensen vooral huis gehouden in de bramen aan de Sparrenlaan. Maar er was ook tijd om 400 hazelaars en kersenbomen, frambozen, lijsterbessen en kardinaalsmutsen te redden. De meeste daarvan stonden op of vlak naast de weg en zouden zeker een keer ten prooi gevallen zijn aan een bosmaaier.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Het redden van boompjes blijven we doen tot 1 april. Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen. Zie de bomenplanner op meerbomen.nu voor details
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl of meld je aan bij IK DOE MEE op meerbomen.nu.