Na en paar maanden voorbereiding was het dan eindelijk zo ver. Er was een terreineigenaar en een gemeente geïnteresseerd geraakt om de meerbomen.nu aanpak ook in Duitsland uit te proberen en wel in Kleve. Op een sanatoriumterrein, mooi gelegen in het groen, waren er veel zaailingen te halen. Met een groep bestaande voor de helft uit Nederlanders en de ander helft uit Duitsers, een burgemeester, de beheerder, 3 kranten en de West Duitse Rundfunk (WDF) togen we maandag aan de slag. Dat leverde 1.200 boompjes op en veel PR in de lokale kranten en op de nationale TV. Zie het filmpje. Maar nog belangrijker: het smaakte naar meer! We gaan proberen om ook de Duitse zorgen over klimaat en biodiversiteit om te zetten in positieve actie.

Ook dinsdag was een drukke dag. Er kwam een bedrijf helpen met boompjes verzamelen in Hoofddorp maar op het laatste moment mochten we ook voor 150 mensen een duurzaamheidslezing geven bij de Triodos bank in Zeist. Dat laten we natuurlijk niet lopen, want dat soort partners hebben we hard nodig. Met een beetje  improvisatie lukte het om beide activiteiten naar tevredenheid af te ronden en waren we weer 1.800 geredde boompjes verder. Naast de Triodos bank zoeken we nog meer bedrijven die willen meehelpen om de meerbomen.nu aanpak in heel Europa op de kaart te krijgen. Op 18 februari gaan we daar een overlegdag over houden met geïnteresseerde partijen.

Woensdag was weer interessant. Een groot zaadbedrijf waar we bloemenzaad besteld hadden, nam zijn klantencontacten serieus en kwam kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Naast kennismaken leverde dat op dat ze door ons geoogste zaden overnemen en dat we speciale zaden voor hen kunnen kweken. Verder is het aanleggen van bloemenweiden inmiddels redelijk ingeburgerd, maar het beheer is vaak nog een drama. Als je niet het juiste beheer doet, is de bloei na 2 of 3 jaar weg. Met het juiste beheer   krijgen wij het voor elkaar om 10 tot 15 jaar lang massale bloei te realiseren op 1x inzaaien. Dat vereist wel om regelmatig  regelmatig handmatig de ongewenste soorten er uit wieden en op de juiste tijden maaien en soms frezen. Dus daar liggen kansen voor beheercursussen en het vormen van beheergroepen door heel Nederland. Een ander idee is dat we met de bomenplanner van de meebomen.nu actie veel mensen bereiken die zich in willen zetten voor klimaat en biodiversiteit. De bomenactie loopt echter alleen in de winter maar de bomenplanner is net zo goed te gebruiken om bloemenweide evenementen tussen mei en september te houden. Op deze manier krijgen we een jaarrond programma.

Op donderdag bleek dat er 100.000 wilgen besteld waren. Meestal zijn we wat voorzichtig met het oogsten van wilgentenen (slieten) want als je er 500.000 verzameld en je kunt er maar 50.000 kwijt, dan blijf je met de rest zitten. Maar met deze grote belangstelling konden we los met het verzamelen. In 3 dagen hadden  we er al ongeveer 5.000 van 8 soorten geoogst.

Dat oogsten deden we o.a. in een bosplantsoen bij de Kas in Rijsenhout en in Meermond.

Daarnaast was er een wilgenknot uitdeelactie georganiseerd in Sassenheim waar er een kleine 400 opgehaald werden. Dit leverde een interview voor de lokale radio, een krantenartikel en leuke spontane reacties op.

Het bruist dus lekker. We hebben geen last van winterdepressies of opstartproblemen. Met de 100.000 wilgen erbij zitten we nu op 400.000 boompjes die er al gered zijn (in heel Nederland). Op naar de 1 miljoen!

 

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer