Na een week vorst volgde deze week een zeer zachte week met heel veel regen.
Beide soorten weer lenen zich niet echt om veel buiten te werken maar dat weet je in de winter: het kan gebeuren.
We hebben daarom maar weer van de nood een deugd gemaakt en zijn een aantal dagen aan de gang gegaan om flinke vorderingen te maken met het ontginnen van de kas in Rijsenhout.
Eerst hebben we alle teeltvakken die we al in gebruik hadden genomen, ontdaan van dode planten. Daarna hebben we die gewied en met de spitmachine de grond weer los gemaakt. Dat was twee dagen werk voor 2.000 m2. Daarna zijn we nieuwe vakken gaan ontginnen. In één dag hadden we van een makkelijk stuk al 300 m2 gedaan. Naast de kas die we al in gebruik hadden staat een nieuwere kas die dit seizoen nog volstond met hortensia’s. Die teelt wordt stap voor stap uitgefaseerd en daarmee komt een 5.000 m2 beschikbaar (foto).
Door de regen hadden we mooi tijd om daar een flinke opruimbeurt te houden. 2.000 m2 van de kas hebben we helemaal ontdaan van snijafval, kweekbakken, geleider rails en worteldoek dat de hele grond bedekt en bijna 500 m2 hebben we daarna rul gespit. Nog een dag of 5 voor eind februari op deze manier werken is genoeg om bijna die hele kas klaar te maken voor onze groenteteelt. Dat geeft een lekker gevoel.
En het werd nog beter. Achter de kassen ligt een ongebruikt open veld van 1 ha dat van een speculant is. Na een maand of 8 hadden we daar eindelijk contact mee gekregen en die is mogelijk genegen om met ons dat terrein ook een groene bestemming te geven. Of het bloemen, een boomgaard, groente of een combi wordt weten we nog niet. Na vier dagen in de kas werken ging het toch weer kriebelen om naar buiten te gaan dus in de bosstrook van Kalorama trokken we er weer 1000 boompjes uit in een halve dag.
Op vrijdag was er een speciale dag. Toen mochten we van het recreatieschap Spaarnwoude voor het eerst in tijden laten zien wat onze beheer aanpak voor hen zou kunnen betekenen. Er hielpen die dag 30 mensen mee waaronder een stuk of 10 van de reclassering. Met die club (die wel kan leren hoe je het samen leuk maakt) proberen we (net als met iedereen) een structurele relatie op te bouwen zodat er op termijn misschien wel 10.000 paar handjes in heel Nederland beschikbaar komen voor ecologisch beheer en de meerbomen actie.
Het hoogtepunt van de week heb ik nog niet vermeld. We zijn redelijk op weg om in Nederland de samenleving mee te krijgen maar we weten heel goed dat Nederland maar een stipje op de wereldkaart is en dat ecologisch beheer op veel grotere schaal nodig is. Na Nederland staat daarom Europa op de planning maar om in Europa een ‘deuk in een pakje boter te slaan’ moet je stevige partners hebben dus lobbyen we al jaren met jan en alleman om een beweging richting Brussel te krijgen. De meest logische ingang is om een rol te krijgen in het planten van de 3 miljard bomen die Frans Timmermans in het kader van het Europese klimaatbeleid wil planten (en die hij niet kan krijgen omdat de kwekers ze niet kunnen leveren).
Onze aanpak met miljarden gratis boompjes uit de natuur is daarvoor dus een prima aanvulling. De meeste mensen en bedrijven die we daarover aanspreken denken er het hunne van en reageren niet en dat gaat dus al zo’n 10 jaar door. Maar nu hadden we op donderdagavond een 12-tal mensen van de Triodos bank, de ING bank en grote bedrijven bij elkaar en wel in het inspirerende gebouw van de Triodos bank.
Op die bijeenkomst spatte de energie er vanaf en lijkt er momentum te komen. Als dat geen mooie afsluiting van het jaar is!
De volgende bijeenkomst in februari wordt gekoppeld aan een hands-on dag in een landgoed.
Nu wordt het tijd om het jaar af te sluiten met een jaarverslag en de boekhouding (zucht).
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer