Vanaf deze plek wilden wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.

 Wat speelt er in de natuur: Bekertjesmos

Er zijn zo’n 350 Bekertjesmos of Cladonia soorten bekend waarvan er een vijftigtal in Nederland voorkomen. De naam mos is verwarrend want het zijn geen mossen maar korstmossen. Korstmossen zijn een zeer oude samenlevingsvorm tussen schimmels en algen. De schimmels zorgen voor de aanhechting en de bescherming en de algen voor de voeding door fotosynthese. Ze groeien extreem langzaam in de orde van ongeveer 1-2 mm per jaar. Veel korstmossen zijn zeer gevoelig voor luchtvervuiling maar ze kunnen op elke kale oppervlakte groeien. Zo zijn ze de eerst pioniersoorten op schors en kale stenen. De bekertjes van korstmos zorgen voor de sporenvorming en -verspreiding. Er past precies een regendruppel in waarin de sporen oplossen. De volgende regendruppel spat de oude druppel weg. Ook stukjes korstmos  die afbreken kunnen als stekje op een andere plek doorgroeien. Korstmossen gedijen zeer goed in de winter.

Wat gebeurt er al?   

Met de vorst en de regen van afgelopen week hebben we ons “bomen red programma” uitgebreid met het ontginnen van een kas om volgend jaar meer groente te kunnen verbouwen en ook trekken we ons terug in ons gebouwtje aan de Meijerslaan om insectenhotels en nestkasten te maken. Dat is een soort recyclingsproject waarbij we gebruikmaken van alleen maar afgedankt oud hout, vooral hardhout. De producten van deze arbeid kunnen overal in Heemstede aangetroffen worden: in Groenendaal, het Sorghbosch en op Meermond hangen en staan 250 nestkasten, 80 vleermuizenkasten en 5 insectenhotels. Die helpen tegen de eikenprocessierups en om zeldzame solitaire bijen een veilige nestgelegenheid te bieden.

 Waar kunt u zelf aan meedoen?

Dat redden van boompjes blijven we elke dag doen tot 1 april.  Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen. Op vrijdag 23 december gaan we starten met een groot project: bomen redden uit het Prins Bernardbos van de Groene Weelde met een gesponsorde pannenkoekenlunch voor de deelnemers om even op te warmen. Wie zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit nodigen we uit om ook mee te doen.  Ook kunnen we een partij van 1,2 miljoen wilde krokussen krijgen. Wie plekken weet om ze te planten (liefst met hulp van leerlingen van scholen of hulp uit de buurt) kan zich melden.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl of meld je aan bij  IK DOE MEE op meerbomen.nu.