Klimaatweek, natuurwerkdagen en start bomenactie
Deze week vond de grote omslag in de jaarcyclus plaats. Vier zaken vielen samen: het ingaan van de wintertijd, de klimaatweek, de nationale natuurwerkdagen en de start van de meerbomen.nu actie. De bloemenweides en groenteteelt zijn nu grotendeels klaar en de natuur gaat in rust. Als bomen in rust gaan is de kans dat ze schade oplopen bij uitgraven een stuk kleiner. Dat is dus een ideale periode om ze te verplanten. Het grootste risico is nl verdroging van de fijne wortels maar met koel en vochtig weer is dat vrijwel geen probleem meer. Daarom lieten we de start van de meerbomen.nu actie samenvallen met de nationale natuurwerkdagen. Op die dagen wordt er door de provinciale landschappen toch al door zo’n 10.000 mensen opknapwerk in de natuur gedaan en veel van die groepen doen ook boswerk. Meestal worden die boompjes dan omgezaagd en op een takkenril gelegd of versnipperd maar veel mensen zijn ook bereid om mooie exemplaren van leuke soorten apart te houden zodat ze voor anderen beschikbaar komen. Als Ecoloog van de meerbomen.nu actie ben ik betrokken bij de ene na de andere cursus om oogstbegeleiders op te leiden: Gelderland, Brabant en Noord Holland hebben we nu gehad. 2x Zuid Holland en Zeeland komen er aan. En verder is elke oogst dag een on the job training moment.
Als klimaatburgemeester van de Haarlemmermeer is mijn focus niet zoals bij de meeste andere burgemeesters gericht op wollen truien en technische aanpassingen maar om mensen te bewegen de handen uit de mouwen te steken om de CO2 die er al te veel in de lucht zit, er uit te halen…….met bomen: 1 kg hout legt nl 2 kilo CO2 vast. Dit doe ik niet alleen deze week maar de hele winter.
Op 4 november hadden we een groep van 25 mensen die in het wandelbos Hoofddorp 3000 zaailingen en stekken heeft verzameld. Deze zaailingen worden anders door bosmaaiers bij de grond afgezaagd. De meest algemene soorten waren rode bes (1800 stuks), vlinderstruik (600), vlier (300) en kruisbes (180). Op zaterdag 5 november was ‘ons’ Bos in Houtwijkerveld aan de beurt waar we al sinds 2009 het beheer doen. Daar was de oogst 3600 zaailingen.
Sorghbosch Heemstede
In het Sorghbosch van Heemstede speelden deze week hele andere dingen. Na tientallen jaren van ‘suboptimaal’ beheer waren we al een tijd bezig om het oerwoud aan zaailingen van vooral esdoorn terug te dringen. Dat was met name rond de hoofdvijver al aardig gelukt. Die vijver was 2 jaar geleden bijna niet meer te zien maar nu begon het weer te lijken op de rododendronvallei zoals die bedoeld was. Niet alleen zaailingen waren er massaal opgekomen maar ook grote bomen waren neergestort. Een 3-tal dwars door en in de vijver en dat waren bomen van 30 m lang en 2000 kilo of zelfs nog zwaarder. Dat werk is niet door vrijwilligers te doen en daarom kregen we deze week hulp van een kraan (foto). Na het verwijderen van de bomen en talloze takken is het de komende tijd zaak om 40 of 50 jaar bladafval te verwijderen. Dit wordt op de kant achter de stammenwal gedeponeerd als oeverversteviging. Wellicht kunnen we daar nog een ijsvogelwand van bouwen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer