Het was weer een leuk ‘Franke’ weekje, boordevol energie gevende activiteiten.

Op zondag 9 oktober konden we uitblazen van het 2-daagse Rabbit Hill meerbomen.nu festival met op de eerste dag 30 en op de tweede dag 60 deelnemers. Dat uitblazen deden we met het oogsten van de laatste 20 kilo druiven en een begin maken met het leegruimen van de Nanninga groentetuin.

Maandagochtend is het altijd oogsten voor de Farmkitchen en de Kookfabriek. Ook halverwege oktober  komt er nog een grote aanhanger vol aan bloemen, kolen, wortels, pompoen, snackkomkommers, tomaten en bieten van het land.

Toen die oogst was afgeleverd, was het de tijd voor de SHARE MEETS bijeenkomst. Dat is op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, een bijeenkomst van ‘ons kent ons’ in de Haarlemmermeer (Gemeente,  projectontwikkelaars, Schiphol, Rabobank, makelaars, etc.) waar de jaarlijkse prijs van het meest duurzame bedrijf van de Haarlemmermeer wordt uitgereikt. Omdat het op Park 2020 was, hadden wij ons ook genomineerd…. Om dat te onderstrepen hadden we een stand (met een pompoen van 120 kilo) en deden we een rondleiding over de voedseltuin met alle 70 deelnemers. De prijs kregen we niet, die ging zoals gebruikelijk naar een technische aanpak: Plastic recycling in dit geval, maar we deden er zeer nuttige kontakten op.

Op dinsdag was het drie dagen mooi weer geweest en grepen we onze kans om 3 ha bloemenweides in te laten zaaien met een tractor. Daarmee ging dus in 1 dag 90 kilo zaad de grond in. Vooral voor het Ziekenhuis Hoofddorp verwachten we er veel van want daar hebben we 5 types bloemenweides ingezaaid.

Op woensdag stroomde het van de regen en dan is de kas in Rijsenhout een mooie werkplek. Die hele dag hebben we geoogst en daardoor lag na afloop van het oogsten de winkel weer vol met 150 kilo flespompoen, paprika’s, komkommers, tomatillo’s en snackkomkommers. Omdat het bomenseizoen er weer aankomt, hebben we onze sneeuwballenkweker uit Rijsenhout weer gebeld. Die dankt nl elk jaar 5.000 van de minst productieve planten van in totaal 100.000 af. Naast die 5.000 sneeuwballen mochten er meteen ook 2.500 Boerenjasmijnplanten mee die anders de container in gegaan zouden zijn. Omdat het donderdag weer regende togen we weer naar de kas en hadden we voor het eerst in een maand tijd om te wieden. We grepen tegelijkertijd de kans aan om ook nog 250 Jasmijnplanten mee te nemen.

Vrijdag was weer een Meermond dag maar ook die was en beetje anders. Met onze reguliere groep werkten we tot half 3 behoorlijk door in de regen. Op dat moment werd het net mooi weer toen een groep van 17 consultants van Twynstra en Gudde zich meldde om te komen helpen. Voor hen was onze natuuraanpak een eye-opener (ook het eten van geschubde inktzwammen en reuzenbovisten  die er volop stonden, foto reuzen bovisten ). Dus zij komen nog wel een keer terug.

Treurig aan die dag was de ontdekking dat kinderen 8 reuzenbovisten stukgetrapt hadden. Waar die razernij en vernielzicht toch vandaan komt… jammer.

Zaterdag had weer een heel ander thema. We startten om 9 uur in het Sorghbosch waar we eerst de maandelijkse vlog, nr. 75, opnamen. De rest van de groep bleef werken en ik ging door naar Brabant waar ik in Vught een lezing voor een bomenliefhebbersgroep hield en in Eindhoven een cursus oogstbegeleiders mocht opluisteren. En omdat een vliegende kraai altijd wel wat vangt, was de verrassing van de dag dat er 10  tamme kastanjebomen stonden die net 150 kilo kastanjes hadden laten vallen. Daar heb ik 30 kilo van geraapt, deels om mee te koken en deels om kastanjebomen mee op te kweken. Meer emmers had ik helaas niet bij me.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer