Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: Elzen en Elzenhaantjes
We zijn nu aan het einde van de zomer beland. Zo fris groen de bomen in april, mei en juni waren, zo donkergroen en aangevreten zijn ze nu. Elke boom heeft zo zijn eigen begeleidende soorten. Eén van de opvallendste begeleiders van de Zwarte Els is het Elzenhaantje. (Foto). Op bijna alle bomen kun je deze keversoort met zijn felblauwe kleur vinden. De bladeren van de els zijn door verschillend generaties van dit haantje volop van gaten voorzien door zowel de larven als de volwassen kevers. De haantjes zijn een grote familie van felgekleurde kevers. Er zijn wereldwijd wel meer dan 35.000 soorten en in Nederland kennen we er meer dan 300. Die felle kleuren zijn bedoeld als afschrikking omdat ze niet lekker smaken. Dus na een onsmakelijke maaltijd kijken de meeste vogels wel uit om er nog een keer een te pakken. De Zwarte Els is een soort die bij de waterkant voorkomt. Zijn zaden (uit elzenpropjes) drijven op het water tegen de oever aan en kiemen daar. Zo’n soort kan daar alleen overleven als hij goed bestand is tegen rotting en dat is de els dan ook. Als je de boom doorzaagt kleurt het witte hout binnen 10-15 minuten knalrood tot oranje. Dat komt omdat er in het hout veel gereduceerd ijzer zit. Zodra dat in contact komt met zuurstof vormt zich ijzerroest en dat heeft een bacterie- en schimmeldodende werking. Net als menie verf.
Wat gebeurt er al? Sorghbosch
Na 7 jaar overleg lijkt het er nu dan van te komen: een beheercontract van het Sorghbosch aan de Herenweg. We hebben al bijna 50 % van het bos van overtallige esdoorns ontdaan maar er staan er nog heel veel. Er staan ook nog 800 ‘zaailingen’ van 20-30 m hoog die de monumentale lindes, eiken en beuken ondergronds en in de kroon wurgen. Er is dus nog genoeg te doen. Doordat we aan de boomgroei werken komt er ruimte om de stinsenplanten ondergroei te optimaliseren. Het gaat daar heel mooi worden: recreatief, ecologische en cultuurhistorisch.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Het bloemenweide seizoen loopt af. Met tractoren wordt er gehooid en gefreesd. Handmatig lopen we de 7 bloemenweides nog na op kluiten, stenen en grote bulten. Daarna komt het bomenseizoen er aan. Op de 28e opent minister Van der Wal officieel het seizoen. Op 7 en 8 oktober zijn er cursussen voor mensen die oogstbegeleider willen worden. We zoeken bomenhubs, ook in Heemstede, voor tijdelijke opslag en distributie en mensen die (veel) bomen willen planten. Als het aan ons ligt willen we er landelijk 5 miljoen gaan verzamelen en deze uitdelen voor 1 april maar dat lukt alleen als we genoeg hulp krijgen. Er is voor iedereen die zich zorgen maakt over biodiversiteit en het klimaat genoeg te doen deze winter. Zie meerbomen.nu
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl