De vorige column over de groefbijendoder bracht Gerjan Dane op het idee om een foto op te sturen die hij in Overbos in Hoofddorp had gemaakt (foto). Op deze foto is te zien dat een soort wesp een spin heeft verschalkt. Een beetje zoeken leverde de naam glasvleugelspinnendoder op. Ook dit is een graafwesp. Deze op spinnen georiënteerde wespenfamilie kent in Nederland 75 soorten en wereldwijd zelfs meer dan 5000. Ongelofelijk hoeveel variatie en blijkbaar ook hoeveel manieren er zijn ontwikkeld om te bestaan en te overleven. Vanuit het basale principe dat spinnen een voedselbron kunnen zijn, zijn er dus meer dan 5000 specialisaties/niches ontstaan.
Bijzonder
Een andere naam voor de glasvleugelspinnendoder is de Koolzwarte metselspinnendoder. Bij deze soort is het vrouwtje helemaal zwart (foto) en het mannetje heeft 2 witte vlekken onder zijn ogen. Het vrouwtje is ca 12 mm groot en het mannetje ca 7 mm. De wespen zijn zeer behendig in het uitschakelen van de spin door deze met een snelle steek te verlammen. Een buitgemaakte spin wordt naar het nest gesleept en begraven of ingemetseld waarbij de wesp een ei op de spin afzet. De wespenlarve die uit het ei kruipt, eet de nog levende spin op waarna de larve zich verpopt. Het zijn altijd de vrouwtjes die het werk verzetten en op spinnen jagen. Mannetjes leven van nectar en sterven kort na de paring. Het leven van een spinnendoder speelt zich deels ondergronds af en daarom is er nog veel onbekend over hun levenscyclus. Een steek van een spinnendoder is behoorlijk pijnlijk.
Waar
Deze familie wordt ook “wegwespen” genoemd omdat ze hun holletjes in los zand en vaak op onverharde zandwegen maken. Spinnendoders komen wereldwijd voor in warme gebieden vooral in de tropen en in woestijnen. Ze worden voornamelijk aangetroffen in open, droge streken met een zandige ondergrond en ze komen alleen bij zonnig weer tevoorschijn. Bij regenachtig weer zijn ze trager en dit verkleint de kans om een spin te bemachtigen. Ook op het heetst van de dag zijn spinnendoders niet actief en ze zijn met name in de ochtend en in de namiddag van zonnige dagen te zien.