Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: Tonderzwammen
De droogte lijkt met de herfstregens over zijn top heen te zijn. Met de regen verandert de natuur: Insecten en bloeiende planten worden minder en paddenstoelen worden talrijker. Dat komt omdat er nu heel veel biomassa te verteren is en de temperatuur nog hoog is. Daar gedijen zwammen, mycelium en paddenstoelen goed bij. Een van de vele zwammen die ik deze week tegenkwam was de tonderzwam. Eigenlijk waren het twee soorten: De Grote tonderzwam groeit vooral op oude beuken en die zijn er veel in Heemstede. De Platte tonderzwam (foto) is minder kieskeurig. Die kun je op bijna elke loofboom tegen- komen. Tonderzwammen zijn deels ziekmakend (parasitair) en deels verteren ze dood hout (saprofytisch). De ziekmakende exemplaren groeien vaak aan of vanaf de voet van de boom omdat er door zware machines (van de mens) beschadigingen worden aangericht en daar komen de sporen door binnen. Het duurt ca 40 jaar voor een tonderzwam een volwassen boom helemaal dood heeft gemaakt. De naam tonderzwam heeft een relatie met tondeldozen. In de tijd voordat er lucifers waren, hadden mensen tondeldozen bij zich met twee vakjes, één met gloeiende kooltjes en één met zeer brandbaar poeder. Het meest brandbare poeder wat men kon vinden, was losgeklopte en gemalen tonderzwam. Van de van het poeier overblijvende netwerk van vezels van tonderzwammen werden ook hoeden gemaakt.
Wat gebeurt er al?
Het hooi van de gemaaide bloemenweides ligt er nu ruim een week. Nu is al het zaad er wel uitgevallen en wordt er gehooid en gefreesd. Met de ruime regenval kiemen de zaden razendsnel en hebben we in no time een dichte zode van kiemplanten. Een dag werken met 30 headhunters in het Sorghbosch werd door de regen noodgedwongen verplaatst naar een regenluwe locatie. Volgende week krijgen we hulp van een groep mensen van een hotelketen en een groep van een ingenieursbureau.
Waar kunt u zelf aan mee doen?
We merken volop dat de vakantie voorbij is en dat vele mensen zich zorgen maken over klimaat en biodiversiteit en daarvoor de handen uit de mouwen willen steken. Dat resulteerde in hulp van acht bedrijven in de maand september, bestaande uit groepen van tussen de 15 en 100 personen. Zoveel extra handjes hebben we in de afgelopen 10 jaar nog niet meegemaakt. Gelukkig is er oneindig veel te doen om er samen en in evenwicht met de natuur, iets moois van te maken. Alle hulp is welkom van iedereen!
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl