Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: Libellen
Het is volop zomer en het ritselt overal van de insecten. Libellen zijn een insectengroep ,die veel bewonderaars heeft. Niet iedereen begint er aan om ze uit elkaar te houden maar het is zeker de moeite waard om dat te proberen. Het maakt een wandeling buiten een stuk leuker. Er zijn 3 grote groepen: juffers zijn de kleinste soorten en die vouwen hun vleugels tegen elkaar boven hun rug. Op de foto staat het lantaarntje: zwart met een helderblauw een-na-laatste segment. Ook makkelijk zijn de houtpantserjuffers. Die zijn kopergroen en de variabele waterjuffers hebben blauw en zwart op elk segment. De tweede groep zijn de ware libellen. Die zijn wat groter en vouwen hun vleugels bij zit plat uit. Een groep daarvan zijn de heidelibellen: die zijn rood of bruin. Heel algemeen zijn ook de oeverlibellen. De mannetjes zijn blauw en de vrouwtjes zijn geel. De grootste libellen zijn de glazenmakers. Die kunnen wel 8 cm lang worden. De eerste soort die in het voorjaar verschijnt is de vroege glazenmaker en die is bruin. De paardenbijter is de meest algemene soort en die heeft een blauwe kleur. De groene glazenmaker is, zoals de naam al doet vermoeden, groen. Alle libellen zijn verwoede jagers. De grotere soorten leven 3 tot 5 jaar onder water en daarna een paar weken als volwassen vliegend insect. De paardenbijter dankt zijn naam aan het misverstand dat paarden angstig worden van horzels, waar deze libel op jaagt, maar die zagen de boeren niet en de libellen wel.
Wat gebeurt er al?
Deze week was er na lange tijd weer wat hoognodige regen. Lang niet genoeg, maar toch zeer welkom. Van deze regen gaan vele planten die al bijna dood waren, weer bloeien. Met de regen is het zaad verzamelen afgelopen. Het stro is nu naar de grond gezakt en gaat rotten dus we zijn nu begonnen met het maaien van de bloemenweides. Ook het riet in het moeras van Meermond had veel achterstallig onderhoud en was inmiddels meters hoog. Ook daar zetten we de bosmaaier is. In het Sorghbosch en op Mariënheuvel houden we iepenziekte in de gaten en daar zijn altijd esdoorns te trekken en uit te spitten.
Waar kunt u zelf aan mee doen?
Nu de temperaturen weer wat aangenamer zijn, is het misschien een idee om een keertje te komen kijken op vrijdag in Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch of Mariënheuvel, hoe de natuur zich ontwikkeld heeft en wat de droge zomer overleefd en opgeleverd heeft.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl