Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: Beemdooievaarsbek
De klaprozen hebben hun grootste bloei gehad maar dat wil niet zeggen dat er niets meer te genieten valt. De natuur is zo ingericht dat er in de hele periode dat er insecten zijn: van de sneeuwklokjes in januari tot guldenroede, koninginnekruid en kattenstaart in september/oktober bloemen met nectar en stuifmeel beschikbaar zijn.
Daarom maken we als MEERGroen vele soorten bloemenweides. Op Meermond hebben we wel 6 verschillende. Het mooist zijn op dit moment de felblauwe beemdooievaarsbekken (foto) maar ook de bloemenweides met zeepkuid (roze), Jacobs kruiskruid (geel), kattenstaart (paars), reukloze kamille (wit en geel) en distels (paars) zijn de moeite van een bezoek waard.
Wat gebeurt er al?
Er is nog steeds te veel ‘net’ gazon en karakterloos groen bosplantsoen met weinig bloei. We zoeken dus overal naar plekken waar we bloei en de biodiversiteit kunnen stimuleren. Maar inheems bloemenzaad is heel klein en heel duur. Dit kost 100 en soms 250 euro per kilo (de goedkope bloemenmengsels worden in Oost-Europa geproduceerd en zijn of steriel, onnatuurlijk van kleur en dus wel leuk voor het oog maar minder waardevol voor de insectenwereld).
Daarom houden we nauwgezet in de gaten wanneer waardevolle soorten rijpe zaden hebben. Stoort u zich dus niet aan het gele stro want het is essentieel dat uit dat stro de rijpe zaden op de grond vallen voor bloei in het jaar erop. Die zaadproductie is zo enorm dat we bv van de 150 kilo klaprozenzaad op Meermond met gemak 50 kilo kunnen oogsten voor gebruik elders. Daar zijn we deze week mee begonnen en we willen het ook gaan doen op de Kohnstammlaan, Vrijheidsdreef en bij Slot Heemstede. Van de moerasstroken hebben we al 30 kilo ratelaarzaad verzameld. Die plant is een halfparasiet van gras waardoor gras en riet minder wordt of zelfs verdwijnt.
Waar kunt u zelf aan mee doen?
Er is dus ook genoeg voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan biodiversiteit. Maar neem niet meer dan u in uw tuin of terrein kwijt kunt. 1 gram zaad bestaat bijvoorbeeld al uit meer dan 1000 klaprozen zaadjes! Als je een mix van leuke soorten halverwege september in kaal gemaakte rulle grond uitstrooit en onderharkt is 2-3 gram per m2 genoeg. Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbsoch. Alle hulp is welkom: van foto’s maken tot wieden en riet uittrekken en we zoeken ook tientallen helpers om zaad te verzamelen. Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl
2 reacties
Ik lees over jacobs kruiskruid in bloemenweide. Deze worden toch druk bestreden in verband met giftigheid voor vee? Kan zelfs leverfalen geven!
Beset Monique. Dat lever falen gebeurt pas bij consumptie van meer dan 40 % van het lichaamsgewicht. Dus een koe van 800 kilo moet 250 kilo gegeten hebben of meer in zijn leven. verder: alles is giftig.als je er maa rgeneog van meet:ook water: maar de dodelijke dosis is 10 liter in 5 minuten>Je kunt niet alles uit roeien wat een beetje in de weg zit. Wel er mee om leren gaan.Daar zijn we als mens heid niet erg goed meer in
mvg
Franke