Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: sabelsprinkhaan geeft de zomer aan
Meteorologisch begint de zomer op 21 juni. Maar in de natuur zit altijd een beetje variatie wanneer de zomer echt begint. Daarom is het leuk om op een paar ecologische indicatoren te letten. Voor de start van de lente en voor de zomer zijn er van die indicaoren: rond 21 maart komt de Tjiftjaf terug uit Zuid Europa en Noord-Afrika. De tjif tjaf is zo algemeen dat hij in elke tuin voorkomt. Verder zingt hij heel herkenbaar zijn eigen naam net als= de koekoek: tjif tjaf. Als de lente koud en nat is, komt hij rond 1 april en als de lente warm is al 15 maart. Het is leuk om er op te letten wanneer hij opeens in alle tuinen weer zingt. Zo is de Sabelsprinkhaan een goede indicator voor de start van de zomer. Ook de sabelsprinkhaan zit overal. Deze soort ontleent zijn naam aan het feit dat het vrouwtje een legboor heeft die lijkt op een sabel. En ook de zang van deze soort is heel herkenbaar: een lang aangehouden naaimachine geratel. De hele zomer overdag en in zwoele avonden en nachten hoor je dat overal (als je er op let). Dit jaar begon de sabelsprinkhaan op 29 juni massaal te zingen.
Wat gebeurt er al?
Nu de bloemenweides hun massale bloei afgerond hebben (de bloei gaat op een lager pitje nog door tot september) beginnen de zaden te rijpen. Dan maaien we het stro niet meteen, want bloemenzaad is heel duur (100 euro per kilo) en we willen graag nog veel meer bloemenweides aanleggen en dus liefst met zelf gewonnen zaad. Vanaf nu is het een race tegen de klok en tussen de buien door om van zoveel mogelijk soorten droog zaad te winnen. De eerste soort van deze week was de ratelaar. Dat is een magisch middel voor ecologisch beheer, want het is een halfparasiet die gras en riet leegzuigt en uitput.. Dat strooien we overal uit waar we verruigd grasland bloemrijker willen maken. Het hielp dus mooi dat we een bedrijf met 30 mensen op bezoek hadden voor een dagje team building. Naast het uittrekken van ongewenste soorten hebben ze 30 kilo zaad verzameld. En iedereen vond het een leuke en waardevolle ervaring.
Waar kunt u zelf aan mee doen?
Elke vrijdag werken we op Meermond. En op zaterdag in het Sorghbsoch. Met de uitbundige groei van deze periode komen we handen te kort om de terreinen in optima forma te houden. Alle hulp is welkom: van foto’s maken, tot wieden en riet uittrekken. En we zoeken tientallen helpers om zaad te verzamelen. Vanaf deze week begint de oogst van klaprozen-, korenbloemenzaad en meer.
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl