Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

 Wat speelt er in de natuur:  Kardinaalsmuts stippelmotten

Het voorjaar brengt een enorme groeispurt en veel verse biomassa op gang.  Het mooie van het vroege voorjaar is dat alle bladeren maagdelijk groen en mals zijn.  Begin juni wordt het verse groen al deels vervangen door gele kleuren van uitgebloeide soorten, bv grassen. De inmiddels opgedane energie vertaalt zich in massale bloei maar ook in een explosie van ’mee-eters’. Naast de gele kleuren van de zomer komen er ook overal gaten in bladeren. In de eiken komen massaal rupsen van wintervingers en in elzen houden de larven van elzenhaantjes huis. Een van de meest spectaculaire ’ontbladerings’ ploegen bestaat uit de rupsen van de stippelmotten. Er zijn 5 soorten stippelmotten en die op de kardinaalsmuts is een van de meest bekende. In kluwen kleverige draden hangen de vrijwel ontbladerde kardinaalsmutsstruiken vol met ‘klonten’ van rupsen (foto). Sommige mensen schrikken daar erg van en denken dat de struiken dood gaan. Maar vanaf deze plek kan ik die mensen geruststellen. Het is een natuurlijk verschijnsel dat die struiken kaal gevreten worden. Dit is een van de mooie mirakels in de natuur. Deze  miljoenen rupsen zijn onderdeel van de rupsenpiek waarmee zangvogels hun jongen groot kunnen brengen. Bedenk maar eens hoe zo’n vogelpaar het moet doen als ze 10 minuten naar een rupsje moeten zoeken. Met deze klonten  kunnen ze met gemak de dagelijkse 600- 1000 rupsjes per dag  vinden om hun jongen in 4 weken groot te brengen. Vanaf 21 juni heeft de natuur weer een groeispurt: het Sint Janslot groeit dan uit en rond 20- 25  juni is er aan de kardinaalsmuts niets meer te zien. Maar we houden er wel honderdduizenden zangvogels aan over.

Wat gebeurt er al? De week van het stemmen

Het was een beetje een zenuwslopende week. Als enige natuurproject van de 70 voorstellen hadden we ons ingeschreven voor een bijdrage van €70.000 uit een donatie van een bedrijf. Maar alleen de top 15, die de meeste stemmers konden verzamelen, kan in de prijzen vallen. Natuurprojecten worden over het algemeen zeer slecht betaald dus die bijdrage konden we goed gebruiken (ook voor een project in Heemstede), maar natuurminnaars zijn ook nog minder actief op sociale media dus het was een race tegen de klippen op. Inmiddels hebben ongeveer 140 van de 3000 contacten die we benaderd hebben gestemd en staan we op plek 15.  Veel jongeren projecten staan, niet verbazingwekkend, in de top 10.

Waar kunt u zelf aan mee doen?

Elke vrijdag werken we op Meermond en elke zaterdag om en om in Marienheuvel of het Sorghbosch. Tussendoor werken we aan de 7 bloemenweides. Op 18 juni gaan we op de Blekersvaartweg aan de slag.

 Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl